image
Sursa foto: Jurnal.md

Opțiunile Diasporei pentru alegerile din 24 februarie 2019

Diaspora reprezintă un factor electoral important şi în alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 poate juca un rol decisiv. Dar aceasta depinde de opţiunea pe care o va alege pentru a se manifesta ca factor electoral, or, spre deosebire de ceilalţi alegători, cei din diasporă au ceva mai multe opţiuni în acest sens.

Dumitru Spătaru, Tribuna.md

Prima opţiune a diasporei este să se conformeze cu regulile ce i-au fost stabilite de către autorităţile responsabile de la Chişinău. Astfel, alegătorii din diasporă trebuie să accepte ideea că rolul ce le-a fost rezervat e mai puţin important decât cel al alegătorilor din ţară, deoarece vor alege doar patru deputaţi în circumscripţiile uninominale, pe când cei din RM (inclusiv din regiunea transnistreană) – 47. De asemenea, cei din diasporă trebuie să se resemneze cu ideea că vor trebui să parcurgă zeci sau sute de kilometri, să stea la cozi la secţiile de votare deschise în incinta misiunilor diplomatice ale RM peste hotare, neavând nici o siguranţă că-şi vor putea exercita dreptul de vot. Iar cei ce nu vor vrea să facă zeci şi sute de kilometri sau să stea la cozi, vor putea alege să se ocupe cu alte chestii în acea zi decât alegerile. Dacă diaspora va pleda pentru această opţiune, rolul său în alegerile parlamentare va fi unul neînsemnat.

Opţiunea doi – cei din diasporă îşi exercită dreptul de vot în condiţiile descrise mai sus, dar încearcă să influenţeze alegerile din alt punct de vedere – îşi mobilizează familiile, rudele, prietenii, cunoscuţii rămaşi acasă, explicându-le cât de important e acest scrutin şi care e miza lui pentru Republica Moldova. Acelaşi lucru îl pot face şi cei care (din anumite motive) nu vor putea participa la vot în ziua scrutinului, dar cărora nu le va fi indiferentă soarta ţării lor din continuare. În acest caz, rolul diasporei va fi mult mai mare decât în primul caz.

Opţiunea trei – în ajunul alegerilor, cetăţenii RM din diasporă revin acasă şi participă masiv atât la alegerea deputaţilor pe liste de partid, cât şi la alegerea deputaţilor în circumscripţii. În paralel, alegătorii din diasporă desfăşoară o amplă activitate de informare şi mobilizare a rudelor, prietenilor, cunoscuţilor etc. În acest caz, rolul diasporei va fi mult mai mare decât în precedentele două cazuri, poare chiar decisiv.

Deci, diaspora are la dispoziţie trei opţiuni. Pe care dintre ele va merge, vom vedea deja la alegeri.

Dumitru Spătaru, Tribuna.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: