image
Sursa foto: jc.md

Mesajele false și cele propagandistice ar putea influența rezultatele următoarelor alegeri // Experți

Mesajele false și cele propagandistice din spațiul media ar putea să influențeze rezultatele următoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova. De aceea, Moldova trebuie să-și asigure securitatea informațională, consideră experții invitați la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Veaceslav Berbeca, director de programe IDIS Viitorul, a declarat că manipularea și informațiile false constituie o problemă foarte mare pentru că dacă societatea nu va ști cum să răspundă amenințărilor, se expune acestora. În special, din perspectiva alegerilor parlamentare următoare pentru că astfel de mesaje ar putea să influențeze rezultatul final al alegerilor.

Expertul susține că expunerea Republicii Moldova la propagandă, informații false și manipulare este rezultatul unor vulnerabilități interne. Mesajele manipulatorii prind rădăcini în Moldova. Potrivit lui, este nu suficient doar de rolul pe care îl joacă societatea civilă, este nevoie ca și statul să se implice. „În ultima perioadă, atunci când vorbim de elaborarea, furnizarea mesajelor false, putem dezvolta un șir de concepte. Putem vorbi deja despre experți falși, autorități false, mass-media false, este vorba de persoane care sunt implicate în furnizarea acestor informații și care joacă un rol important”, spune Veaceslav Berbeca, citat de IPN.

Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-Lex, este de părere că fiecare stat trebuie să-și asigure securitatea informațională. Potrivit lui, mesajele propagandistice sunt formulate, de obicei, în baza unor sondaje prin care se află care sunt fobiile oamenilor, ce soluții ar vrea să obțină la fobiile și necesitățile lor. „Și în baza acestor fobii și necesități ale oamenilor se generează titluri, anumite știri, se inventează de fapt, se propagă în mediul online după care sunt preluate de mass-media”, spune Pavel Postică. În opinia lui, prin acestea se urmărește ca oamenii să meargă pe o cale greșită.

Președinta Consiliului de Presă Victoria Zaharia consideră că din punct de vedere informațional, cetățenii nu sunt în siguranță actualmente în Republica Moldova. Potrivit ei, unele redacții tirajează intens anumite subiecte, mai ales pe cele legate de refugiați și de fobiile asociate cu România.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: