image
Sursa foto: unian.net

Ucrainenii își aleg astăzi Rada Supremă, în cadrul alegerilor anticipate: Fenomenul Zelenski s-ar putea repeta

În Ucraina astăzi au loc alegeri parlamentare anticipate, după sistemul electoral mixt.

Asta după ce, în luna mai, președintele Ucrainei a dizolvat Parlamentul, iar alegerile programate inițial în toamnă au fost stabilite cu trei luni mai devreme. Calculul său pare să funcționeze, or, partidul profită de popularitatea lui Zelenski. Rețeta de succes este aceeași și include mai ales tineri politicieni fără legături cu vechile partide – detestate de către mulți ucraineni. Excepția este șeful de campanie, Dmytro Rasumkov, fost consilier politic, cândva membru al Partidului Regiunilor al fostului președinte Viktor Ianukovici.

Așa sau altfel, se estimează că partidul președintelui Zelenski va obține o victorie zdrobitoare și o majoritatea absolută.

La trei luni după triumful său în scrutinul prezidențial în Ucraina, fostul actor de comedie Vladimir Zelenski se pregătește să reproducă acest succes duminică, în alegerile parlamentare anticipate, la care partidul său - „Slujitorul poporului” - este principalul favorit, promițând „să curețe țara de corupție”, comenteaza France Presse.

Formațiunea lui Zelenski este creditată cu între 42% și 52% din intențiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi.

Este un sprijin impresionant pentru un partid total necunoscut până la începutul campaniei prezidețiale a lui Zelenski, care și-a învins în mod zdrobitor predecesorul, Petro Poroșenko, câștigând 73% din sufragii în aprilie, cu promisiunea de a „sparge sistemul”.

„Este posibil ca până la 75% dintre deputații aleși să fie novici", prezice Alexandr Susko, director executiv al Fundației internaționale „Renașterea”, din Kiev. Analiștii salută cu prudență o reînnoire parlamentară, temându-se de lipsa de competență a noilor parlamentari neexperimentați și de un posibil „haos”. De cealaltă parte, un alegător citat de France Presse a declarat că lipsa experienței politice nu este gravă și că „importantă este lipsa experienție în corupție”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: