image
Sursa foto: Irina Benderschi/facebook

VIDEO: Peste douăzeci de moldoveni au rămas blocați în Nepal după ce în regiune a izbucnit un număr record de infectări

S-au aventurat într-o călătorie, pe care puțini au curajul să o facă în general, dar mite acum, în plină pandemie. Au vrut să ajungă pe vârful muntelui Everest, dar situația epidemiologică le-a dat planurile peste cap. Peste douăzeci de cetățeni ai Republicii Moldoveni au rămas blocați în Nepal, după ce acolo a crescut simțitor numărul de infectări cu virusul Covid, iar granițele au fost închise. Alpiniștii au cerut ajutor de la autoritățile din Chișinău, București și Moscova, însă nimeni nu a reacționat.

„Noi suntem acum 23 de moldoveni în Nepal. Suntem în drum spre Kathmandu, pe noi această carantină, acest lockdown ne-a prins când noi am ajuns în base camp Everest și până la urmă noi am ajuns, dar acum facem cale întoarsă rapid. Mergem câte 20 de km pe zi să ajungem cât mai rapid în Kathmandu, pentru a avea posibilitatea să ne evacuăm cumva" , a declarat pentru JurnalTV, Irina Benderschi.

Alpiniștii au și cetățenia României, iar unii și pe cea a Rusiei, iată de ce au cerut ajutor de la autoritățile abilitate. Nimeni însă nu le-a venit în ajutor, spune Irina Benderschi:

„Noi am solicitat asistența Ministerului de Externe de la Chișinău, pentru a putea beneficia de o eventuală evacuare. Deasemenea, ne-am adresat la români și la ruși, poate putem să ne evacuăm cu oricine altcineva", mai spune tânăra.

Din cauza infectărilor masive cu noul coronavirus, statul Nepall și-a închis granițele și a impus carantina în regiunile cele mai afectate, inclusiv Kathmandu. Experții spun că răspândirea virusului nu va putea fi oprită în capitală și nici măcar în tabăra de la baza muntelui Everest.

În Nepal, situația este similară celei din India: infecții care cresc accelerat, spitale copleșite, solicitări de ajutor internațional. Țara a ajuns acum la o rată de 20 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, cam cât înregistra India în urmă cu două săptămâni.

Weekendul trecut, rata de pozitivare a testelor ajunsese la 44 la sută. Însă Nepalul are mai puțini doctori pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai slabă decât vecinul din sud.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: