image
Sursa foto: Privesc.eu

Cercul s-a închis: Și ultima verigă din lanțul justiției, CSJ, a INVALIDAT alegerile câștigate de Andrei Năstase

UPDATE 21.00 // Alegerile pentru funcția de primar al capitalei au fost declarate nule și de către Curtea Supremă de Justiție.

Instanța supremă a decis cu puțin timp în urmă să mențină deciziile Judecătoriei Chișinău, Centru, și a Curții de Apel Chișinău și a respins validarea mandatului obținut de Andrei Năstase.

Argumentul de bază al justiției a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. Deși Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, instanța a considerat că acesta a făcut agitație electorală.

Hotărârea a fost luată de către completul de judecători Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh. De la începutul ședinței, avocatul primarului ales a cerut recuzarea completului de judecători, dar solicitarea a fost respinsă.

Judecătorii au anulat alegerile în pofida protestelor de amploare, dar și a criticilor dure venite de la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Departamentul de Stat al Statelor Unite, Uniunea Europeană, dar și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău și-au arătat îngrijorarea față de anularea alegerilor câștigate de Andrei Năstase.

UPDATE 17.30 // Cererea de recuzare a completului de judecători de la CSJ a fost respinsă. În continuare, completul de judecători din care fac parte Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh examinează recursul împotriva deciziilor Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, și a Curții de Apel privind anularea alegerilor din Chișinău.

UPDATE 17.05 // Cererea de recuzare a completului de judecători de la CSJ, în frunte cu Ion Druță, este examinată deja de mai mult de-o oră.

„E lungă examinarea asta a lor. O să ne țină iar până noaptea. Pentru mine lucrurile sunt clare”, a comentat Andrei Năstase, în fața protestatarilor adunați la sediul instanței.

UPDATE 15.51 // O mulțime de polițiști au fost aduși și în interiorul Curții Supreme de Justiție. „În mod normal, această cerere de recuzare trebuia să fie examinată public, dar se face cu ușile închise”, a spus Andrei Năstase.

Este inexplicabilă și prezența șefului Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Livii Baziuc, în sediul instanței. „Urca la judecători, apoi cobora. Ce caută un polițist acolo unde se ia o decizie judecătorească?”, a menționat Andrei Năstase.

UPDATE 15.42 // Apărarea lui Andrei Năstase a depus o cerere prin care cere recuzarea completului de judecători, în frunte cu Ion Druță.

Este vorba de controversatul judecător care a fost subiectul mai multor plângeri penale depuse de liderul Platformei DA în vremea când activa în calitate de avocat.

Primarul ales spune că Ion Druță ar trebui să stea la pușcărie pentru delapidarea banului public și că acesta execută ordinile criminale ale lui Plahotniuc.

UPDATE 15.34 // Protestul față de anularea alegerilor continuă la Curtea Supremă de Justiție.

Andrei Năstase îndeamnă protestarii să fie atenți, întrucât printre ei au fost infiltrați provocatori.

****

Magistrații Curții Supreme de Justiție decid soarta alegerilor pentru funcția de primar al capitalei, soldate cu victoria proeuropeanului Andrei Năstase.

Se întâmplă după ce instanța de fond și Curtea de Apel Chișinău a decis invalidarea mandatului, fapt care a provocat ieri proteste de amploare.

Recursul la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziilor Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, și Curții de Apel privind anularea alegerilor din Chișinău și, respectiv, menținerea acestei hotărâri va fi examinată de magistrații Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Invalidarea alegerilor locale de la Chișinău trezește multe semne de întrebare. Această decizie afectează democrația și nu reprezintă voința cetățenilor. O spun deputați europeni și reprezentanții partenerilor externi ai Republicii Moldova, care se arată îngrijorați de situația creată după anularea alegerilor.

Mai mult, oficialii străini se arată consternați de hotărârea instanțelor de judecată. „Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică”, a menționat președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Unii deputați europeni califică această decizie drept un gest fără precedent, declarând că doar alegerile democratice și pluralismul pot fi baza relației RM cu UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: