image
Sursa foto: Zdg.md

Radu la Adunarea Mondială a Sănătății: Moldovenii trăiesc mai mult cu 2 ani, pentru că Guvernul a luat măsuri complexe

Silvia Radu se află în aceste zile la Geneva, Elveția, și participă la cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății care are loc în perioada 20-28 mai. Radu a ținut un discurs privind acoperirea universală cu servicii medicale și prioritățile Guvernului, însă emoțiile și termenii complicați din limba engleză i-au făcut misiunea extrem de grea.

Ministrul a citit aproape tot discursul de pe foaie și, chiar și așa, a încurcat termeni, s-a autocorectat, simțindu-se vizibil inconfortabil.

Silvia Radu și-a ținut discursul în prima zi a evenimentului și a început cu numeroase mulțumiri și a considerat de cuviință să încurajeze Organizația Mondială a Sănătății în progresele sale.

„OMS are mult de lucru, dar noi credem că lucrurile vor evolua în direcția corectă”.

 Apoi, ministrul a ținut să spună cât de multe reușite a înregistrat Guvernul Republicii Moldova în domeniul sănătății: „Ca să îndeplinească aceste obiective, Guvernul nostru a aplicat o abordare complexă, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății, pentru a îndeplini o serie de reforme nu doar în domeniul sănătății, îmbunătățindu-l continuu, ci și mult peste aceste angajamente, reducând nivel de sărăcie, eliminând inegalitățile sociale și de gen și luptând împotriva tuturor formelor de discriminare”.

În continuare, Radu s-a lăudat cu reforma medicinii primare și reforma sănătății publice, ambele în desfășurare.

Potrivit Silviei Radu un efect pozitiv au avut creșterea accizelor la tutun și la alcool, care ar descuraja viciile periculoase pentru sănătate. Radu a ținut să mai adauge că orice reformă începută și desfășurată acum s-a făcut numai cu suportul OMS, a altor parteneri internaționali, dar și cu suportul societății civile.

„Țara mea este ferm determinată să continue să îmbunătățească nivelul de sănătate al populației, bunăstarea și să asigure echitate pentru toți”, a spus ministra în încheiere.

sursa:sanatateinfo.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: