image
Sursa foto: privesc.eu

Năstase, Sandu şi Cibotaru, după vizita de la Strasbourg: „Am fost nevoiți să combatem falsurile guvernării”

Liderii opoziţiei antioligarhice din RM, Andrei Năstase, Maia Sandu şi Viorel Cibotaru, spun că au avut o vizită intensă la Strasbourg, unde au avut mai multe întâlniri cu oficialii europeni care au spus ferm că condamnă anularea alegerilor din Chişinău.

Totodată, reprezentanții opoziției antioligarhice au declarat că au fost nevoiți să combată falsurile guvernării lansate după anularea alegerilor.

„Am avut întâlniri cu reprezentanţii Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei Europene. Scopul vizitei a fost să informăm oficialii europeni despre situaţia care s-a creat în RM după deciziile abuzive a instanţelor de judecată privind invalidarea alegerilor din Chişinău şi după decizia CEC care a anulat alegerile. A fost o vizită destul de intensă. Toţi interlocutorii noştri, dar absolut toţi, indiferent de familia politică din care fac parte, au condamnat deciziile abuzive ale justiţiei prin care au fost invalidate alegerile din Chişinău. Această situaţie de nerecunoaştere a votului cetăţenilor a fost calificată drept nedemocratică şi scandaloasă, aşa cum a spus unul dintre reprezentanţii Partidului Social-Democrat. Am oferit detalii despre caz şi am prezentat rezoluţia protestului din 1 iulie, dar şi anumite analize făcute de către societatea civilă”, a menționat Maia Sandu.

„A trebuit să dezminţim care au fost promovate de către reprezentanţii regimului în aceeaşi perioadă la Strasbourg, unde avea loc şedinţa Parlamentului European. S-a aflat, Filip,Candu, guvernatorul Băncii Naţionale şi ministrul Finanţelor. Câteva din falsurile erau că e problemă de lege, că legea nu permite chemarea la vot, fără ca să se indice pentru cine să se voteze. Ceea ce nu e adevărat. De asemenea, au fost furnizate informaţii eronate precum că domnul Andrei Năstase a recunoscut în şedinţa judecăţii că ar fi comis aceste încălcări. A trebuit să venim cu probe, pentru ca să spune care e adevărul. Ei au mai spus că justiţia e independentă”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

„Rezoluţia Parlamentului European este o sentinţă dată guvernării pentru derapajele antidemocratice, pentru crimele pe care le-a comis. Se condamnă toate ilegalităţii acestui regim, printr-un act oficial. Parlamentul European se solidarizează cu protestatarii, cu oamenii care nu vor instalarea unei dictaturi. Din păcate, practicile nedemocratice regimului Plahotniuc, care se află într-o complicitate strânsă cu Dodon, a făcut ca Parlamentul European să ceară îngheţarea oricărui sprijin financiar. Se cer mai multe condiţii. În fruntea lor se înscrie validarea mandatului de primar ales al Chişinăului, anularea sistemului mixt şi anchetarea jafului secolului”, a adăugat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Totodată, Andrei Năstase a transmis un mesaj tuturor cetăţenilor RM: „Plahotniuc e deranjat de faptul că într-o bună zi în RM se va instala o putere cu oameni oneşti, o putere cu oameni integri, care vor reforme. Iată de ce se vor opune cu vehemenţă, iată de ce reacţia bolnăvicioasă acelor care slujesc această guvernare. Suntem pe drumul cel bun. Vreau să transmit un mesaj foarte simplu tuturor cetăţenilor RM. Noi nu suntem singuri, alături de noi e lumea civilizată şi noi trebuie să continuăm ceea ce am început. Noi nu putem admite ca să instaleze dictatura. Îndemnul meu e la unitate şi solidarizare ”.

„Rezoluţia Parlamentului European cu privire la situaţia din RM este una extrem de dură. Au existat şi propuneri mult mai dure”, a spus liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

Urmăriți mai jos conferința de presă:

Noutăţile partenerilor

comentarii: