image
Sursa foto: moldova24.info

Intoxicația în masă de la Sergheevca: Care este cauza anunțată de autoritățile ucrainene

Condițiile igienice precare de la tabăra de odihnă „Medic-2” din Ucraina ar fi provocat intoxicarea copiilor în masă. Deocamdată, nu se știe dacă printre copii erau cetățeni moldoveni

Cauza otrăvirii copiilor și adulților din tabără de odihnă din Sergheevca, Ucraina, care aparține Universității de Medicină ar fi intoxicarea în masă cu bacteriile care provoacă dizenterie, anunță Ministerul Sănătății din Ucraina.

În total, 54 de copii și 3 adulți au fost internați în spitalul regional și raional din Belgorod-Dnestrovsk. În produsele alimentare s-ar fi găsit bacteria Shigella disenterya, care provoacă dizenterie.

De asemenea, testele de laborator au arătat că opt copii bolnavi au acest agent patogen. Potrivit Centrului de Laborator Regional Odesa, persoanele afectate provin din regiunile ucrainene Kiev, Cernigov și Harkov.

Pe 11 și 13 iulie copii și adulții au fost internați în spitalul regional și raional din Belgorod-Dnestrovsk, fiind suspectați de intoxicație. La internare copiii au fost diagnosticați cu gastroenterocolită acută.

Specialiștii din sănătate publică au efectuat o anchetă pentru depistarea cauzei otrăvirii în masă. Aceștia au selectat mai mult de 100 de mostre pentru studii de laborator, inclusiv a produselor alimentare, mostre de pe suprafețele echipamentelor cu care s-au pregătit bucatele, cât și materiale de la personalul medical și bolnav.

„Rezultatele testelor de laborator în produse gătite (de vită, orez fiert cu legume), materii prime (macrou congelat, pui congelate), dar și pe veselă, tacâmuri și mesele de bucătărie, au fost depistate bacteria Shigella disenterya. Acest agent patogen a fost găsit și la 8 copii bolnavi”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății din Ucraina.

De asemenea, ancheta a depistat o serie de încălcări grave ale profilurilor sanitare și epidemiologice. În special, lipsa de control al temperaturii în frogidere, lipsa de dezinfectante pentru spălarea mâinilor, încălcarea regulilor de spălare a veselei, dar și lipsa examenului medical al personalului taberei.

Vineri, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova informa că nu este responsabilă de activitatea acestei instituții. „Deși, tabăra aparține instituției noastre, din anul 2008 aceasta a fost dată în locațiune și este gestionată de către autoritățile locale din Ucraina”, potrivit comunicatului universității.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică încă se precizează dacă printre acești copii ar fi cetățeni ai Republicii Moldova.

Infecții intestinale acute sunt una din bolile infecțioase cele mai frecvente care pot provoca complicații grave, mai ales la copii. De obicei, infecțiile intestinale acute sunt cauzate de bacterii sau viruși care intră în corpul uman odată cu alimentele sau prin apa contaminată.

Virusurile sau bacteriile pot ajunge în produsele alimentare în orice etapă a modului de preparare, astfel încât fiecare participant la proces, de la producător la consumator, joacă un rol important în prevenirea contaminării alimentelor.

Sursa: sanatateinfo.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: