image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Prima ședință de judecată în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu de către Stoianoglo, amânată până în martie

Prima ședința de judecată programată pentru astăzi, în cadrul căreia urma să fie examinată cauza penală de învinuire a procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost amânată până pe 1 martie 2022. Stoianoglo spune că nu a reușit să examineze rechizitoriul, chiar dacă procurorul de caz spune că i-a transmis materialele dosarului.

„Rechizitoriul a fost expediat prin scrisoare la domiciliu. Faptul că el nu l-a primit mă depășește deja. Am intuit și am luat o copie și i-am dat-o la ședință”, a declarat procurorul Victor Furtună.

„Procurorul poate și a expediat, dar eu nu am primit și nu am făcut cunoștință cu materialele. Probabil ați auzit că procurorul a dat timp pentru a face cunoștință cu materialele dosarului, dar acest timp nu corespunde cu graficul de lucru al avocaților noștri”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

Avocații au solicitat amânarea ședinței și pe motiv că la Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana ar urma să fie examinate patru cereri depuse de ei, care ar putea schimba cursul acestui dosar.

La ședința de astăzi a fost prezentă și fosta șefă a Secției resurse umane din cadrul Procuraturii Generale, aceasta fiind acuzată că, la indicațiile lui Stoianoglo, a organizat procedura administrativă de eliberare din funcție a procurorului municipiului Chișinău, Nicolae Chitoroagă, așa încât acestuia să-i fie achitată indemnizația unică de concediere contrar prevederilor legale.

Maria Cobzari a negat acuzațiile și spune că nu a primit indicații de la Stoianoglo.

„Niciodată nu am primit de la domnul Stoianoglo indicații ca să pregătesc un document ilegal. Mereu ne spuneau să fim atenți, să nu facem încălcări și nu am primit indicații”, a spus Cobzari.

Urmărirea penală pe capătul de acuzare privind depășirea atribuțiilor de serviciu a fost trimisă în judecată pe 13 decembrie curent. Pe acest capăt de acuzare lui Stoianoglo și fostei sale subalterne li se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, intenționat ar fi acționat ilegal și au dispus achitarea indemnizației de concediere în mărime de 163 de mii 990 lei.

Acești bani au fost întorși ulterior în bugetul Procuraturii Generale. Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie, iar pe 8 octombrie a fost plasat în arest la domiciliu, termenul fiind prelungit de mai multe ori.

Noutăţile partenerilor

comentarii: