image
Sursa foto: privesc.eu

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, apel către TNOB să monteze opera „Ștefan cel Mare”, de Gheorghe Mustea

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor vine cu un apel către Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” să monteze opera „Ștefan cel Mare”, de Gheorghe Mustea, prezentată la Chișinău zilele acestea.

Gheorghe Mustea susține că a muncit mai mulți ani la acest produs, pe care l-a finalizat în 2016. Este o operă istorică, în ea se găsește una din cele mai însemnate perioade ale marelui domnitor. Acțiunea reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a deținut o victorie zdrobitoare asupra oștilor turcești, după care a zidit o biserică.

„Acest lucru a necesitat un mare efort și sigur nu se făcea dacă nu erau discipolii mei, compozitorii care au lucrat ca această partitură și acest canto piano să vadă lumina zilei astăzi. În toată lumea întâi se face premiera și apoi tipografiile și editurile, editează aceste lucrări, dar la noi, ca la moldoveni, e mereu invers fiindcă în fruntea unor instituții culturale stau oameni care habar nu au ce e acesta artă”, a declarat Gheorghe Mustea.

Oamenii de creație vorbesc însă de o atitudine, în opinia lor, necorespunzătoare, a conducerii Teatrului Național de Operă și Balet, unde în ultimii ani nu a fost montată nicio lucrare.

„Am putea pe degete să enumerăm operele care au apărut în ultimul an, ar fi vreo patru după mine. Cu atât mai regretabil mi se pare că nu se atrage în cultura națională, atenția cuvenită în privința montării acestor creații. Nu știu dacă se va reuși anul acesta să se monteze, dar dacă s-ar face o încercare ar fi într-un fel in memoriam lui Ștefan cel Mare căci anul acesta se împlinesc 515 ani de la trecerea în neființă al marelui voievod”, spune muzicologul Victor Ghilaș.

„Trebuie să facem cumva să convingem opinia publică și în special conducerea de diferit nivel de la Teatrul de Operă, minister și Guvern că e nevoie să fie montată acestă operă. M-a șocat situația aceasta. Eu nu mi-am închipuit că un om de valoarea lui Gheorghe Mustea poate să ajungă în situația de a organiza conferință de presă pentru a promova o lucrare extraordinară”, a menționat libretistul operei „Ștefan cel Mare”, Constantin Cheianu.

Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, Svetlana Bivol, consideră că fiecare act din opera lui Gheorghe Mustea are dreptul la viață.

„Este o mare victorie pentru cultura națională muzicală. Fiecare număr din această operă are dreptul la viață proprie. Este un concept foarte clar, are o formă foarte bine definită. Este o muzică pătrunsă de melosul folcloric și de acea trăire pe care maestrul Mustea încearcă de fiecare dată să o transmită în muzica sa”, a spus Svetlana Bivol.

Ion Gajim, autorul a două monografii despre Gheorghe Mustea, a spus că montarea unei opere nu e doar un eveniment cultural și muzical, este și un eveniment spiritual, lucru care stă deasupra celorlalte activități care se desfășoară într-o societate umană.

La rândul său, Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că este important ca operele naționale să fie cunoscute în primul rând de către moldoveni. „Sunt momente importante în această operă care trebuie promovate și cu acele posibilități limitate pe care le avem la Teatrul de Operă”, a spus secretarul de stat.

Lucrarea semnată de Gheorghe Mustea redă victoria lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Vaslui, din 1475. Este a doua producție de gen a lui Mustea, după „Alexandru Lăpuşneanu”, care a avut premiera în 1987.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: