Breaking News

image
Sursa foto: facebook.com/DAVovcLiviu

Liviu Vovc, despre promisiunile uitate ale guvernării: „Din 2019, profesorii trebuie să plătească singuri pentru formare”

Deși anul trecut Ministerul Educației anunța cu mare tam-tam că de acum încolo cadrele didactice vor fi formate gratis, iar toate cursurile de perfecționare și recalificare vor fi achitate de stat, începând cu ianuarie 2019, profesorii care au nevoie de cursuri de instruire vor fi nevoiți să plătească din buzunarul propriu. Despre aceasta vorbește vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, candidatul blocului ACUM Platforma DA și PAS pe circumscripția Ialoveni la alegerile din 24 februarie.

„Colectând semnături în satul Horodiște, s-a apropiat un grup de profesori din sat. Am avut o discuție de suflet, despre problemele cadrelor didactice, dar și despre viitorul țării. De la ei am aflat că Ministerul nu prea se preocupă de problemele și cheltuielile profesorilor. Nu știu dacă mai țineți minte, dar anul trecut Ministerul Educației în contextul ”reformelor” în educație a făcut mare tam-tam că de acum încolo cadrele didactice vor fi formate gratis. Adică toate cursurile de perfecționare și recalificare vor fi achitate de stat. De la profesorii din Horodiște am aflat că Ministerul s-a răzgândit”, scrie Liviu Vovc, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Deja începând cu ianuarie 2019, profesorii care au nevoie de formări, adică cursuri de instruire, iar vor plăti din buzunarul propriu - recalificarea costă peste 3.500 lei, cursurile de formare la o singură disciplină este în jur de 900 lei, precizează Vovc.

„Aici mai adăugați banii pentru transport, masă (pentru cei din afara Chișinăului) etc. Luăm în calcul că în zona rurală, unii profesori sunt nevoiți să predea 2-3 discipline, deci au nevoie și li se cer certificate că au făcut mai multe cursuri la toate disciplinele predate, în mod special în ajun de atestare. Profesorii au aflat întâmplător despre acest lucru. Cel mai probabil ministra conta că până la alegeri, în februarie, cadrele didactice nu vor afla despre modificări. Doar că ei au aflat. Sunt sătui de promisiuni deșarte și speră că după 24 februarie situația se va schimba, iar munca lor va fi apreciată la cel mai înalt nivel”, a punctat vicepreședintele Platformei DA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: