image
Sursa foto: Hepta

Suma fabuloasă de bani găsită acasă la președintele răsturnat al Sudanului; Valuta era ascunsă în sacii cu grâne

Saci cu bani au fost găsiți în locuința fostului președinte al Sudanului, răsturnat în urma unei revolte populare. Banii, în valute de circulație internațională și monedă locală, însumează fabuloasa sumă de 105 milioane de dolari. Fostul șef al statului a ajuns într-o închisoare de maximă securitate și este acum anchetat pentru spălare de bani.

Inițial, Omar al-Bashir a fost plasat în arest la domiciliu, pentru ca apoi să fie transferat în închisoare de maximă securitate Kobar.

Potrivit Reuters și BBC, în locuința lui s-au găsit teancuri de euro, dolari, și lire sudaneze, însumând aproximativ 105 milioane de dolari. Banii se aflau în mai multe sacoșe folosite la depozitarea grânelor. Procurorii l-au interogat pe fostul președinte în închisoare, relatează sursa citată.

Procurorul general al Sudanului a declarat duminică că va fi înființat un nou comitet anticorupție. Înlăturarea președintelui Sudanului de la putere a venit după mai bine de trei luni de proteste. Oamenii au dorit înlăturarea acestuia și a regimului său militar, și din această cauză, armata nu se bucură de încrederea populației, care dorește guvernarea prin legi civile, scrie libertatea.ro.

Manifestațiile continuă în centrul orașului Khartoum, iar oamenii sunt îngrijorați că puterea militară nu va fi cedată autorității civile de tranziție nou înființată. Nu există fotografii cu fostul președinte la închisoare, dar nici un răspuns la solicitarea publică a generalilor care au cerut predarea puterii civililor.

Bashir a fost eliminat de la putere pe 11 aprilie, dar demonstranții au rămas pe stradă până la transferul puterii către autoritățile civile. Bashir a condus Sudanul peste 30 de ani și este căutat pentru a fi judecat de către Tribunalul Penal Internațional pentru crime în masă comise în vestul țării, în regiunea Darfur.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: