image
Sursa foto: poză simbol

Medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer

Medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supravieţuire a pacienţilor care iau aceste medicamente, potrivit unui studiu publicat joi, relatează Agerpres.

Ţinând cont de aceste rezultate, "medicii şi farmaciştii ar trebui să monitorizeze pacienţii care iau aceste două tratamente simultan", a declarat Olivier Mir, oncolog şi farmacolog la Institutul Gustave Roussy, din Paris, şi co-autor al articolului, într-un comunicat al Centrului de luptă împotriva cancerului.

La pacienţii cu sarcom de ţesuturi moi cu metastaze, "utilizarea concomitentă a unui medicament care reduce aciditatea gastrică şi a pazopanib (un medicament pentru cancer comercializat sub denumirea de Votrient), reduce semnificativ supravieţuirea fără progresia bolii, precum şi supravieţuirea globală", conchide acest studiu, publicat în revista Clinical Cancer Research.

Autorii au analizat datele a 333 de pacienţi incluşi în două studii clinice realizate de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline pentru a cere autorizaţia de introducere pe piaţă a Votrient pentru tratamentul sarcoamelor.

Rezultatul: la pacienţii care au luat un medicament antiacid timp de cel puţin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, durata medie de supravieţuire fără progresia cancerului a fost de numai 2,8 luni, comparativ cu 4,6 luni în cazul celor care nu au utilizat tratamentul antiacid. Iar supravieţuirea globală medie a fost de 8 luni pentru cei cu medicamente antiacid timp de cel puţin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, "comparativ cu 12,6 luni pentru cei care nu au luat" medicamente împotriva acidităţii gastrice.

Studiile anterioare au demonstrat deja că tratamentele împotriva acidităţii gastrice, precum omeprazolul (Mopral), esomeprazolul (Inexium) şi ranitidina (Azantac), reduc nivelul de pazopanib din sângele pacienţilor cu tumori, a reamintit Institutul Gustave Roussy.

În concluzie, "comprimatele de pazopanib administrate pe cale orală trebuie să treacă într-un mediu acid, adică în stomac, pentru a se dizolva. Deoarece funcţia principală a tratamentului antiacid este de a reduce aciditatea din stomac, aceste medicamente pot scădea absorbţia de pazopanib", a explicat medicul Olivier Mir.

Cu toate acestea, potrivit institutului, "până la 50% dintre persoanele care iau tratament împotriva cancerului, iau şi acest tip de tratament" antiacid.

Doctorul Olivier Mir a declarat că "rezultatele acestui studiu ar trebui să-i determine pe oncologi să schimbe modul în care le administrează tratamentul pacienţilor", mai ales că "pacienţii folosesc adesea antiacide pentru a ameliora durerea abdominală care nu este întotdeauna direct legată de aciditatea stomacului" şi ar putea, prin urmare, "să recurgă la un tratament diferit".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: