image
Sursa foto: Jurnal.md

Studiu: Mai mult de jumătate din populația RM consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin 3

Numărul oamenilor, care abia o duc de azi pe mâine, este alarmant de mare. Speranța de viață scade, mulți cetățeni pomenindu-se că-și numără fiecare ban pentru a supraviețui. Unii ar vrea să aibă chiar și trei copii în familie, dar de cele mai multe ori se opresc la unul. Mulți tineri amână căsătoria, iar peste 23 la sută consideră că mariajul este o instituție demodată.

Un studiu complex al UNFPA arată că Republica Moldova trece prin importante procese demografice: populația este în continuă scădere, constituind 2,6 milioane de oameni. Așa arată datele studiului demografic Generații și Gen, dat astăzi publicității. Fiecare a cincea persoană din țara noastră are peste 60 de ani. Același studiau arată că mare parte din populație trăiește în sărăcie, neavând venituri suficiente pentru cheltuieli necesare la zi.

Într-un an, din republica Moldova pleacă circa 150 de mii de oameni, majoritatea tineri. A treia parte din tinerii de până la 24 de ani intenționează să emigreze în următorii trei ani. Cele mai afectate regiuni vor fi Chișinăul, Taraclia, Basarabeasca, Ungheni și Drochia.

Numărul de copii născuți este în continuă scădere, deși participanții la studiul „Generații și gen” spun că și-ar dori cel puțin doi copii. Locuitorii din sud își doresc mai mulți copii, comparativ cu cei din nord și centru. Cel mai puțin își doresc copii respondenții din Chișinău. Cercetarea atestă că tinerii, în special bărbații, preferă să amâne căsătoria pentru mai târziu, în timp ce în mediul rural, dar și în familiile defavorizate, este răspândit fenomenul nașterii în rândul adolescenților. O treime din populația de vârstă reproductivă afirmă că își dorește un copil în următorii trei ani. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, consideră că statul trebuie să ajute familiile și nu nu doar financiar.

Același studiu arată că cetățenii Republicii Moldova trăiesc în medie 70 de ani, adică cu zece ani mai puțin decât europenii. La întrebările operatorilor au răspuns peste zece mii de intervievați din 153 de localități. Sondajul a colectat informații despre viața de familie, egalitatea de gen, relațiile dintre parteneri, numărul dorit de copii, planificarea familială, intenția de a emigra, bunăstarea și alte aspecte importante din viața oamenilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: