image
Sursa foto: digisport.ro

Meciul așteptat de o lume întreagă: Finala Champions League e în această seară

Lumea fotbalului este în sărbătoare. Real Madrid și Liverpool se întâlnesc în cel mai așteptat meci al primăverii: finala Champions League din sezonul 2017-2018. Partida oferă și prilejul stabilirii unui record al competiției: cele două echipe au, împreună, 17 trofee câștigate în UCL, lucru neîntâlnit la vreun ultim act al edițiilor precedente (Real are 12, în timp ce Liverpool are 5).

Finala de la Kiev pune față în față cele mai prolifice echipe într-un singur sezon din istoria competiției (luând în calcul și preliminariile). Liverpool, care a început stagiunea cu play-off-ul de accedere în grupe, a stabilit recordul, după returul cu AS Roma, din semifinale: are 46 de goluri marcate în 14 partide, adică 3,29 reușite pe meci. Media nu este finală, pentru că mai este de disputat un meci. Britanicii au depășit-o la acest capitol tocmai pe Real Madrid, care în sezonul 2013-2014 a avut 41 de reușite în 13 meciuri - o medie de 3,15 goluri în fiecare partidă, scrie digisport.ro.

Nicio altă echipă nu a depășit media de 3 goluri pe meci într-un singur sezon (dacă Liverpool nu marchează în finală, în cel mai "negru" scenariu pentru ea, va rămâne cu 3,06 goluri pe meci în actuala stagiune, caz în care finalistele din acest an vor rămâne primele în acest top, dar ordinea lor se va inversa).

Real Madrid - Liverpool, duel Cristiano Ronaldo - Salah

Cristiano Ronaldo și-a revenit după accidentarea la gleznă pe care a suferit-o la El Clasico și e la 90 de minute de un nou titlu de golgheter al competiției. Cu 15 goluri marcate în cele 12 meciuri ale Realului până în finala Champions League, portughezul deține și recordul de reușite în istoria întrecerii: a marcat de 120 de goluri pentru Real și Manchester United.

"Pe Cristiano Ronaldo îl văd în formă bună, înainte de ultimul meci al sezonului. Trăiește și respiră pentru astfel de meciuri", a spus Zidane.

De partea cealaltă, Jurgen Klopp a încercat să spulbere marile temeri ale fanilor lui Liverpool, cu privire la faptul că marile vedete, egipteanul Mohamed Salah și senegalezul Sadio Mane, sunt în plin Ramadan, postul sfânt al Islamului. Despre Salah, unul dintre fizioterapeuții echipei a anunțat, zilele trecute, că va face o pauză joi, vineri și sâmbătă, pentru a fi în deplinătatea forțelor la finala cu Real. Acum, Klopp anunță că Salah e în formă.

"Salah e în deplinătatea forțelor și orice ar trebui să fie în preziua unei finale sau a unui meci, în general. Cristiano Ronaldo și Messi au peste 30 de ani și sunt încă în formă fantastică, marchează fiecare un număr impresionant de goluri. Acum, toată lumea așteaptă să vadă cine va fi următorul. Dacă Mo poate ajunge acolo, rămâne de văzut în anii următori. Are un potențial fantastic, a avut un sezon excepțional, dar anii următori vor arăta dacă poate face ceva similar. Nu e atât de ușor, pentru că altfel ar fi reușit acest lucru mai mulți jucători", a spus Jurgen Klopp, la conferința de presă de vineri, mai scrie sursa citată.

Real Madrid - Liverpool, o finală cu repetiție în Champions League

Finala dintre Real - Liverpool nu este o premieră. Cei doi granzi ai continentului s-au întâlnit în ultimul act și în 1981, când competiția se numea Cupa Campionilor Europeni. Atunci, pe stadionul Parc des Princes, din Paris, englezii s-au impus cu 1-0, prin golul lui Alan Kennedy. Aceea a fost, de altfel, ultima finală de CCE/UCL pierdută de madrileni, care dețin recordul de triumfuri în competiție: 12.

Liverpool era antrenată de Bob Paisley, singurul tehnician care a cucerit de 3 ori în carieră cel mai râvnit trofeu european și omul pe care Zinedine Zidane l-ar putea egala, în cazul în care va câștiga meciul de la Kiev. Francezul de la Real Madrid ar avea totuși o doză de unicitate, dacă ar realiza acest lucru: ar fi primul antrenor cu 3 succese la rând.

"Nu suntem favoriţi. Nici noi, nici Liverpool. Este 50-50, ca în toate finalele. Nu vă faceţi griji, nici în vestiar nu ne considerăm favoriţi. Ar fi frumos să câştigăm un al treilea trofeu al Ligii Campionilor consecutiv. Este pasiunea mea, iubesc competiţia. Dar în spatele tuturor acestora, este multă muncă. Nu numai a mea, ci şi a jucătorilor mei. Ca să joci a treia finală de Champions League la rând, îți trebuie talent, dar mai presus de toate, multă muncă", a spus Zinedine Zidane, la conferința de presă de vineri.

Liverpool beneficiază de cel mai prolific trident ofensiv într-un singur sezon de Champions League. Trio-ul Salah - Firmino - Mane a marcat 29 de goluri și a depășit deja celebrul BBC al Realului din sezonul 2013-2014 (28 de goluri au marcat atunci Cristiano, Bale și Benzema). Podiumul all-time e completat de MSN-ul Barcelonei (27 de goluri a marcat tridentul Messi - Suarez - Neymar în 2014-2015).

Liverpool și Real Madrid împart un alt record al competiției: au cele mai multe goluri marcate în deplasare într-un singur sezon de Champions League (20). Cu reușitele din returul de la Roma, "cormoranii" au egalat performanța madrilenilor din sezonul 2013-2014. Cum finala se dispută la Kiev, pe teren neutru, echipa lui Klopp are nevoie de o singură reușită pentru a stabili o nouă bornă istorică în UCL.

Echipa probabilă a Realului:

Keylor Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos, Isco - Bale, Cristiano Ronaldo.

Echipa probabilă a lui Liverpool:

Karius - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Henderson, Milner - Salah, Firmino, Mane.

Philippe Coutinho este singurul fotbalist care poate realiza în acest sezon tripla campionat - Cupă - Champions League. Pe primele două le-a câștigat deja cu Barcelona, echipa la care s-a transferat la începutul lui 2018. În prima parte a sezonului a jucat la Liverpool. Dacă englezii vor cuceri trofeul, va fi creditat și el printre câștigători, mai ales că a contribuit la parcursul european: are 5 goluri în 5 meciuri disputate în actuala stagiune de Liga Campionilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: