image
Sursa foto: captură

Năstase, Sandu și Cibotaru: Rezoluția Parlamentului European, o SENTINȚĂ GREA pentru regimul Plahotniuc-Dodon, nu pentru RM

Rezoluția votată astăzi de Parlamentul European care condamnă invalidarea alegerilor din Chișinău este o sentință dată guvernării Plahotniuc-Dodon. În acest mod, europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări pe care le au și folosesc un limbaj foarte dur, dar își exprimă solidaritatea cu cetățenii RM.

Declarațiile au fost făcute de către liderii opoziției antioligarhice de la Chișinău, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru, care se află la Strasbourg.

Aproape toți europarlamentarii, indiferent de familiile din care fac parte, au spus că invalidarea alegerilor este un abuz, au remarcat liderii opoziției de la Chișinău.

„Textul rezoluției votate de către Parlamentul European este foarte dur pentru autoritățile RM și, evident, motivul este anularea alegerilor din Chișinău. În această rezoluție se spune foarte clar că această decizie este una contrară principiilor democratice. În această rezoluție europarlamentarii amintesc despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția în raport cu sistemul electoral aprobat în vara anului trecut. Europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări pe care le au și folosesc un limbaj foarte dur. Ei își exprimă solidaritatea cu cetățenii RM, votul cărora a fost furat și cu cei care protestează împotriva acțiunilor abuzive din partea autorităților. Aproape toți europarlamentarii, indiferent de familiile din care fac parte, au spus că invalidarea alegerilor este un abuz. Toată lumea cere ca votul cetățenilor să fie recunoscut”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

„Rezoluția este o sentință grea dată guvernării hibrid Plahotniuc-Dodon. Este o sentință dată guvernării, nu Republicii Moldova. Dimpotrivă, RM este susținută în aspirațiile sale de accedere în lumea civilizată, de aderare la UE. Din păcate, aceste aspirații sunt împotmolite în nimicnicia acestei guvernări. Faptul că la Chișinău nu au fost validate alegerile liber desfășurate asta a determinat să vină sentință din partea Parlamentului European, continuată și de o suspendare a finanțării guvernării de la Chișinău până la îndeplinirea unor condiționalități foarte dure. Anularea votului mixt este una dintre aceste condiționalități. Noi o să ne batem până la capăt, ne vom bate pentru validarea alegerilor, dar cel mai important ne vom bate pentru o țară liberă”, a menționat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

„Această rezoluție a fost posibilă și datorită faptului că am reușit să comunicăm vocea celor 40 de mii de protestatari din PMAN care au adoptat unanim revendicările. Europarlamentarii au rămas impresionați de acest mesaj. Este un mesaj foarte puternic”, a afirmat și liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: