image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Năstase: „Prețurile la combustibil ar trebui să se micșoreze în Moldova cu cel puțin 4,5 lei per litru”

În situația în care în ultimele două luni pretul la țiței a scăzut de la 50 la 20 dolari per baril, iar ponderea țițeiului în costul benzinei și motorinei este de aproximativ 30%, înseamnă că prețurile la combustibil ar trebui să se micșoreze în Moldova cu cel puțin 4,5 lei per litru, afirmă liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Ce se întâmplă în realitate? În realitate, prețurile s-au micșorat aproximativ cu 2 lei per litru, iar șoferii și fermierii noștrii supraplătesc la moment cu aproape 2-2,5 lei per litru mai mult decăt prețul corect, iar asta ne afectează pe toți, mai ales pe agricultori în toiul lucrărilor agricole de primăvară. Constatăm încă o dată că Consiliul Concurenței zadarnic consumă anual circa 50 mln lei, dovedindu-și fie incompetența, fie complicitatea penală cu beneficiarii unor scheme transfrontaliere de cartel”, susține liderul Platformei DA.

În context, Andrei Năstase cere, în numele formațiunii pe care o conduce, aprobarea cât mai urgentă a modificărilor normative privind stabilirea prețurilor maximale la benzină și motorină în funcție de cotațiile Plat-s, cu asigurarea accesului experților și societății civile la informația necesară, în baza căreia ANRE ar stabili prețurile corecte. „Fac apel către mediul asociativ, către apărătorii drepturilor consumatorilor, să facem front comun în acest demers, inclusiv pe cale judiciară, dacă va fi cazul”, a mai punctat Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: