image
Sursa foto: privesc.eu

Ultima oră! Guvernul a fost DEMIS cu voturile PSRM și PD; Maia Sandu: „Toți vor răspunde pentru că își bat joc de un popor”

UPDATE 12:50 // Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis. Moțiunea de cenzură asupra activității Executivului a trecut cu voturile deputaților PSRM și PD - în total 63 de voturi.

UPDATE 12:38 // Premierul Maia Sandu își susține ultimul discurs în fața deputaților înainte de votul asupra moțiunii de cenzură.

„Din discursurile dvs. am înțeles că sunteți împotriva justiției, a oamenilor acestei țări. Ați uitat că trebuie să slujiți poporul. Nici măcar nu aveți curajul să vă asumați acest vot. Prea mulți dintre voi ați trădat acest popor, când l-ați susținut orbește pe Plahotniuc, când ați folosit justiția ca să furați sau când ați închis ochii ca aceste lucruri să se întâmple. Nu v-ați săturat de furat? Nu ați obosit de scheme? V-a speriat gândul că veți pierde controlul asupra justiției”, a declarat Maia Sandu.

„Când ați auzit că vine un procuror liber, v-ați arătat adevărata față. Vreți să dați jos Guvernul, sperând că așa vă veți salva. Poate pe o vreme. Dar mai devreme sau mai târziu, toți vor răspunde pentru că îți bat joc pentru un popor. Am înțeles foarte bine cine și ce reprezintă. Azi a devenit clar, că lupta se duce între cei doi care vor să controleze justiția și cei care luptă pentru justiție liberă, care ar fi temelie pentru crearea unei societăți libere și prospere. Azi veți lua o decizie pentru care veți răspunde în fața propriilor alegători”, a încheiat Maia Sandu.

UDPATE 12:36 // Octavian Țâcu a făcut show în Parlament. Deși nu a fost înregistrat pentru luare de cuvânt, acesta a decis să spună totuși câteva cuvinte. După insistențe repetate, acesta a fost lăsat totuși să vorbească, deși Maia Sandu era cea care trebuia să vorbească la tribună.

Țâcu a criticat fostele guvernări, dar și actualii demnitari, inclusiv pe cei din Blocul ACUM. Totuși acesta le-a cerut deputaților „să lase Guvernul Sandu în picioare”. „Eu am venit aici să-l dau jos pe Plahotniuc, Șor și Dodon. A rămas Dodon”, a spus Țâcu.

UPDATE 12:21 // Ultimul discurs înainte de votarea moțiunii de cenzură este susținut de socialistul Bogdan Țârdea.

„Ați pus că jucăm pe sub masă. Deputații voștri se adresează la procuror să-l aresteze pe președinte pentru motive aberante. Aveți succes doar pe Facebook. Sunteți Guvernul Facebook-ului”, a acuzat Țârdea. „Promiteți dinți de aur și Porche-uri la pensionari și credeți că cineva e prost să creadă asta”, a adăugat socialistul.

„Maia Sandu vrea să fugă. Să sară din funcția de premier în cea de președinte”, a mai spus Țârdea.

UPDATE 12:22 // Alexandru Slusari: „Regret că n-am reușit să conving colegii să mergem fără mănuși albe în curățarea sistemului, mai ales justiția. Noi am decis să fim mai catolici ca Papa de la Roma, cu CV-uri pe 5 pagini, cu concursuri. Unde am ajuns? Mă mir că Gurin sau Zubco n-au ajuns selectați la PG. Cineva a înțeles slăbiciunea noastră. Am pierdut timp valoros. Am atins linia roșie la funcția de procuror general, de unde Plahotniuc a început cândva capturarea statului. Am primit-o drept în frunte cu o greblă care se numește concurs. Ne-am trezit pe loc. Poate forma rezolvării nu a fost cea mai elegantă, dar contează conținutul, nu forma. Nicio reformă nu va avea efect scontat dacă nu va avea loc reforma justiției. Dacă am comis greșeli, ele pot fi corectate. Dar nu cred că ceea ce faceți voi poate fi reparat în curând. Prin ceea ce faceți azi asigurați fie revenirea lui Plahotniuc, fie alegeri anticipate”.

UPDATE 12:14 // În opinia președintele fracțiunii PAS, blocul ACUM, Igor Grosu, socialiștii s-au rătăcit în acuzații, iar moțiunea de cenzură pornește de la faptul că Igor Dodon este de fapt cu gândul la al doilea mandat pentru funcția de președinte.

„Președintele Dodon a pasat acest Guvern Blocului ACUM, înțelegând că PSRM nu va atrage finanțare externă, dar a crezut că va rezista doar o lună. Nu a fost așa. Noi am fost sinceri în opoziție și la fel suntem la guvernare”, a declarat Igor Grosu.

Liderul fracțiunii PAS i-a dat o replică și lui Filip, care a acuzat-o pe Maia Sandu că este un căpitan care și-a abandonat echipajul. „Căpitalul nostru e pe loc, al vostru a fugit cu banii”, a spus Grosu.

UPDATE 12:07 // Partidul Democrat a anunțat că va susține moțiunea de cenzură înaintată de PSRM împotriva Guvernului Sandu.

„Acest guvern va intra în istoria RM ca unul care a reușit să nu vină cu niciun proiect bun pentru oameni, din contra, ați trunchiat sau anulat proiectele bune pe care le-am avut noi. Spuneți că ați anulat scheme de miliarde. Unde sunt aceste miliarde? Sau ele continuă sau ne mințiți cu nerușinare? Efectele dezastruoase ale incompetenței acestui guvern se vor face simțite în câteva luni. Ați politizat la maxim instituțiile publice pe care ați promis că le veți depolitiza. Cu siguranță, dacă ați fi vrut, ați fi găsit o soluție cu partenerii voștri de alianță. V-ați speriat și ați găsit o soluție de a pleca elegant. Știu că veți căuta vinovați pentru eșecurile voastre - „n-ați realizat nimic, iar vinovat e Partidul Democrat”. Fals. Nu puteți rezista fără Plahotniuc. Plahotniuc v-a ajutat să ajungeți la guvernare și acum nu știți ce să faceți fără el. PD a rezistat fără Plahotniuc, dar voi nu puteți să vi-l scoateți din cap. Partidul Democrat va vota această moțiune de cenzură. Deschiderea pentru comunicare și dialog rămâne valabilă, dar deja să discutăm de pe poziții egale”, a declarat liderul fracțiunii PD, Pavel Filip.

UPDATE 11:52 // Deputații din fracțiunea Partidului Șor anunță că se vor abține de la votarea moțiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului, a anunțat Denis Ulanov. „Nu ne implicăm în jocurile politice. Sperăm că alegerile anticipate nu sunt departe și oamenii vor face alegerea corectă”, a spus Ulanov.

UPDATE 11:28 // Ministrul Justiției, Olesea Stamate, afirmă că mecanismul din legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea este același mecanism votat în septembrie, cu suportul fracțiunii PSRM. „Nu este practic nicio diferență. Atunci nu a fost considerat neconstituțional”, a menționat Stamate.

Totodată, șefa de la Justiție neagă faptul că experții de la Comisia de la Veneția a criticat acel proiect.

UPDATE 11:12 // Potrivit ministrului Finanțelor, Natalia Gavrilița, accesarea fondurilor pentru creșterea de salarii din Bugetul 2020 va depinde de agenda de reforme a Guvernului, iar o eventuală schimbare de Guvern va presupune modificarea acestui proiect.

„Ca să realizăm creșterile de salarii, avem nevoie de surse de finanțare. Intenționam să luăm un împrumut din partea României de 100 de mil. de euro, din partea UE - 30 de mil. de euro și de la Banca Mondială - 50 de milioane de euro”, a spus Gavrilița.

„Dacă reforma justiției nu continuă, aceste finanțări externe nu vor veni”, a menționat Maia Sandu.

UPDATE 10:54 // Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, afirmă că are un „sentiment confuz” în ceea ce privește moțiunea de cenzură. „Mie îmi pare că chestia asta cu procurorul a fost un pretext. Acest love story se termină. Odată cu moțiunea, se fixează decesul coaliției sau terminarea dragostei. Noi la fracțiune am așteptat cum vedeți activitatea Guvernului. Sunteți în stare să vă îndrăgostiți în altcineva ca să conduceți acest Guvern?”, a întrebat Diacov.

„Avem o singură dragoste - cea de popor. Nu o schimbăm pe nimic. Acest „love story” s-a întâmplat pentru că a fost singura modalitate de a scăpa țara de o urgie. Mai departe, lucrurile pot fi bine, dacă toată lumea vrea ca justiție să fie independentă. Dacă credeți la fel, o să luați o decizie în favoarea justiției”, a menționat Maia Sandu.

„Am o singură întrebare mare: de ce nu ne-am întâlnit să discutăm? După demisia Guvernului, trebuie să existe altă coaliție”, a insistat Diacov.

„Am încercat să spun lucrurile foarte clar, despre ce am făcut și ce dorim să facem. Nu a fost ușor să punem RM pe agenda UE. Dacă acestea sunt lucrurile pe care le sprijiniți, luați decizia pe care o considerați”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 10:50 // Vasile Bolea i-a cerut Maiei Sandu să vorbească despre întâlnirea cu miliardarul Nat Rothschild în contextul tranzacționării Aeroportului.

„Veniți cu falsuri. M-am întâlnit cu acest personaj după ce a fost anunțat public că a făcut această tranzacție. Am aflat despre ea din public și ne-a îngrijorat. Știți foarte bine că întoarcerea Aeroportului se poate face doar prin decizia procurorilor și judecătorilor. Atât timp cât sprijiniți judecătorii corupți, ei vor da decizii în favoarea acestor oameni, nu a statului. De asta insistăm pe reforma justiției”, a menționat Maia Sandu.

UPDATE 10:39 // A început runda de întrebări din partea deputaților. Primul care i-a adresat întrebări premierului Maia Sandu este socialistul Vasile Bolea.

„A fost o încercare stâlcită de a mă aborda pe mine. Moțiunea este pe asumarea răspunderii. Toate celelalte din domeniul social au fost susținute de PSRM. Nici cei din blocul ACUM și nici miniștrii nu au cunoscut de asumarea răspunderii. Prin această asumare de răspundere, ați încercat prin contrabandă să introduceți un proiect de lege. Nu considerați că este un antiderapaj antidemocratic din partea dvs personal?”, a întrebat Bolea.

„Se crează impresia că chiar dacă ați semnat moțiunea, nu ați citit-o. În primele alineate se vorbește despre faptul că acțiunile Guvernului au condus la înrăutățirea situației socialie și economice. Am ținut să vă răspund punctual. Spuneți că nu am discutat cu cei din ACUM. Am auzit că încercați să ne filați ca să știți cum vorbim noi. Cum se face că legea aprobată în septembrie care are exact același mecanism este constituțională? Indroduc un element de preselecție. CSP și președintele numește procurorul general, așa este în Constituție și așa și rămâne”, a răspuns Maia Sandu.

UPDATE 10:27 // „Investitorii străini ne vizitează tot mai des, dar așteaptă să vadă dacă reformele în justiție sunt doar lozinci”, a continuat Maia Sandu.

„Reforma justiției este piatra de temelie a programului pe care îl are Guvernul ACUM. Credeți că cei care v-au ales vor să faceți alianță cu PD și să dați jos acest Guvern? Oamenii sunt obosiți de alegeri și haos. Noi cei din ACUM nu ne temem de justiția adevărată. Ați văzut cine suntem, nu avem palate și mașini de lux. Justiția acaparată înseamnă protecție pentru hoți și nedreptate pentru oameni. Justiția lui Plahotniuc a mai avut o practică - suspendarea președintelui Dodon pe 5 minute. Nu țin minte de câte ori. Domnule Bolea, țineți minte? Nu înțeleg de ce a fost tăcut. În aceste 5 luni a vorbit mai mult despre Plahotniuc decât în ceilalți ani. Toți cunosc această armă și au trăit cu frică”, a adăugat Maia Sandu.

„Ați picat testul când ați reușit să găsiți scenarii alternative acestui Guvern. Ce vă doriți: o justiție în care hoții stau la închisoare sau o justiție în care hoții de miliarde rămân nepedepsiți? Este o moțiune de cenzură care a apărut de frica unui procuroru general independent. Azi sunteți liberi. Nimeni nu stă cu dosare penale împotriva dvs. Votul de azi înseamnă un vot contra Bugetului Solidarității, împotriva suportului bugetar din partea UE, împotriva angajamentelor anticorupție. Veți da oamenilor socoteală pentru votul de azi. Sper să puteți privi în ochi oamenii care așteaptă o viață mai bună, nu alegeri anticipate sau un Guvern minoritar”, a conchis Maia Sandu.

UPDATE 10:10 // Premierul Maia Sandu își susține raportul în fața deputaților.

„O să încep cu o întrebare. De ce vă aflați aici? De ce sunteți deputați? Răspunsul la această întrebare va ghida decizia dvstră de astăzi. Sper măcar cineva dintre dvs să înțeleagă responsabiliateta pe care o poartă în fața cetățenilor. Cetățenii așteaptă două lucruri: să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Anume în aceste direcții actualul Guvern s-a mișcat cel mai mult”, a declarat Maia Sandu

„Unde vedeți înrăutățirea situației economice și sociale. Singura înrăutățire este pentru cei cărora le-au fost luate scheme corupte. Asta vreți să opriți? Pentru asta v-au ales oamenii?”, a adăugat șefa Guvernului.

Maia Sandu a adăugat că, în doar două luni, actualul Guvern a reușit să atragă în țară ajutor de peste 2 miliarde de lei

„Aș vrea să cred că niciun deputat nu ar ridica mâna pentru ca acest ajutor să fie oprit”, a menționat Maia Sandu.

Premierul vorbește despre Bugetul pentru 2020 care presupune mai multe majorări de plăți sociale.

„De ce vreți să scăpați de noi, domnilor deputați, de un Guvern credibil în fața cetățenilor și a donatorilor externi? În acest cinci luni ne-am concentrat pe scheme de corupție, de monopol, scheme criminale împotriva agenților economici, privatizările frauduloase, etc”, a spus Maia Sandu, adăugând că mai multe dosare, inclusiv cel al privatizării Aeroportului și Air Moldova au ajuns deja pe masa procurorilor.

UPDATE 10:04 // Zinaida Greceanâi afirmă că Biroul permanent al Parlamentului nu a putut decide convocarea ședinței Parlamentului, fiind paritate de voturi.

„În adresa mea a fost înaintate o cerere din partea PSRM privind convocarea ședinței pe 12 noiembrie, la ora 10:00”, a spus Greceanâi.

Președintele Parlamentului a supus votului solicitarea PSRM care a fost aprobată cu majoritate de voturi.

________

Premierul Maia Sandu și întregul Cabinet de Miniștri sunt așteptați astăzi în plenul Parlamentului, acolo unde va fi supusă dezbaterilor moțiunea de cenzură inițiată de PSRM.

Ședința Parlamentului poate fi urmărită în direct începând cu ora 10:00.

Noutăţile partenerilor

comentarii: