image
Sursa foto: CNBC

Expert OMS: „Omicron pare să fie foarte contagioasă”

Omicron, noua variantă a coronavirusului SARS-CoV2, pare a fi „foarte contagioasă”, spune Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Din primele rapoarte pe care le avem, începând cu provincia Gauteng, unde a fost observată pentru prima dată, și apoi în diferite provincii din Africa de Sud, credem că este destul contagioasă, deoarece Africa de Sud a raportat o evoluție foarte rapidă în creșterea numărului de cazuri. De fapt, s-au dublat în fiecare zi și asta sugerează că acest virus este foarte transmisibil”, a spus Swaminathan.

„Este greu de spus în acest moment cu cât de mult e mai contagioasă decât varianta Delta”, a adăugat ea.

Swaminathan a lăudat comunitatea științifică și medicală din Africa de Sud, care a descoperit varianta și a lucrat fără pauză pentru a oferi cât mai multe informații despre Omicron.

Ea a adăugat că este prea devreme să se spună că noua variantă provoacă în general forme mai ușoare de COVID-19, având în vedere că au trecut doar câteva săptămâni de când Omicron a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud.

„Majoritatea cazurilor raportate până acum au fost ușoare. Mulți dintre ei erau vaccinați, așa că acesta ar putea fi un motiv” pentru simptomele ușoare și moderate, a explicat ea.

„Dar este prea devreme pentru a ajunge la concluzia că aceasta este o variantă mai blândă”, a adăugat ea.

„Cred că trebuie să așteptăm și să sperăm că este mai blândă, mai ales la cei care sunt vaccinați sau care au o imunitate naturală anterioară, dar este prea devreme pentru a concluziona despre variantă și comportamentul ei în ansamblu”, a spus experta.

Pe de altă parte, ea a îndemnat oamenii să nu intre în panică, notează Digi24 „Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și prudenți, să nu intrăm în panică, pentru că suntem într-o situație diferită decât cea de acum un an”, a subliniat Swaminathan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: