image
Sursa foto: jc.md

Proces penal pe numele traumatologului din Glodeni, acuzat că ar fi schilodit mai mulți pacienți

Un tânăr a rămas invalid de gradul trei din cauza neglijenței traumatologului

În aprilie 2019 Jurnal de Chișinău a scris despre medicul traumatolog de la spitalul raional Glodeni, Valeriu Sîromeatnicov, de pe urma căruia ar fi avut de suferit zeci de pacienți iar Ion Guzun a rămas invalid de gradul trei. După numeroasele plângeri depuse de către familia Copacinschi în diferite instanțe, a cărui fiu risca să numai meargă din cauza traumatologului a fost pornit un proces penal la data de 2 ianuarie 2020.

Femeia de serviciu punea ghips la pacienți

Mai multe persoane din raionul Glodeni se plângeau în aprilie 2019 că au avut de suferit în urma asistenței medicale acordate de către traumatologul Valeriu Sîromeatnicov. Un pacient a fost nevoit să fugă din spital pentru a nu-și pierde piciorul, fiind salvat de către medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Câteva mame spuneau că medicul nici nu se uita la copil, nu examina trauma, dar pune infirmiera sau chiar femeia de serviciu să pună în ghips membrul fracturat, chiar dacă acest lucru nu este necesar.

Pe 11 martie, Cristi Copacinschi, un tânăr de 22 de ani, și-a fracturat piciorul și a fost internat în secția de traumatologie a Spitalului raional Glodeni. Tânărul menționa că era a treia oară când își fracturează același picior și era tratat de același medic. Piciorul nu a fost fixat corect, ligamentele erau rupte, avea o așchie pe care Sîromeatnicov n-o observase. Marți, 19 martie 2019, băiatul a fost operat la Chișinău, medicii din capitală menționau că risca să nu mai meargă deloc. Familia Copacinschi a depus plângeri la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național Anticorupție și la administrația Spitalului raional Glodeni.

„Medicul a falsificat istorii bolii lui Copacinschi”

Avocatul lui Cristi Copacinschi, Ion Rohac a declarat pentru jurnal.md că a fost pornit un proces penal pe numele traumatolugului Sîromeatnicov, la numeroasele insistențe și probe aduse de către această familie.

„Anul trecut Ministerul Sănătății a efectuat o expertiză corporativă din care a reeșit că medicul nu este vinovat. Eu lor le-am prezentat protocolul național care prevede ce obligațiuni are medicul traumatolog, el însă nu a întreprins nimic, doar a falsificat istoria bolii lui Copacinschi. M-am adresat repetat mai întâi la procuror că acest caz nu poate fi încheiat în așa mod, în special când mai mulți de 10 pacienți au avut de suferit și care s-au plâns și pe rețelele de socializare. Am un caz când un pacient s-a adresat la acest medic cu un braț fracturat și el i-a pus în ghips celălalt braț sănătos. Mă tem că în ziua de azi cum justiția e coruptă să nu avem finalitate, dar vom lupta în continuare”, susține avocatul.

Ion Guzun a rămas invalid

În luna mai 2018, Ion Guzun din satul Brânzeni, raionul Glodeni, a suferit un accident de motocicletă, fiind transportat de urgență la Spitalul raional Glodeni. Deoarece nu a primit îngrijirile necesare, familia tânărului și-a luat fiul și au fugit din spital, ajungând pe masa de operații la Institutul de Medicină Urgentă. „Sîromeatnicov nici nu dorea să ne dea trimitere, zicea că nu ne dă când vrem noi. Din cauza lui acum copilul meu este invalid de gradul 3”, ne spunea mama tânărului, Angela Guzun. Familia Guzun a depus plângere pe numele medicului și spune că va lupta mai departe pentru ca alți pacienți să nu sufere din cauza acestui medic.

După numeroase plângeri, scos basma curată

Șeful Secției ordine publică a Inspectoratului de Poliție Glodeni, Denis Gordilă, ne-a comunicat că în 2018 au fost depuse plângeri pe numele medicului traumatolog, iar șeful interimar al Serviciului Resurse Umane, Nicolae Băicean, a declarat că pe numele lui Valeriu Siromeatnicov a existat un dosar penal în anii 2005-2007, însă nu cunoaște finalitatea acestuia.

Am încercat să discutăm și cu medicul acuzat de foștii pacienți de neglijență în serviciu și în aprilie 2019 și astăzi, însă nu a răspuns la telefon.

deciziedecizie

Carolina Chirilescu

Noutăţile partenerilor

comentarii: