image
Sursa foto: foto simbol

Centrul La Strada vine cu o reacție după eliberarea din arest a olandezului care a exploatat sexual doi copii din Cahul

„Decizia luată de instanța de la Cahul transmite tuturor turiștilor sexuali „invitația” de a vizita Republica Moldova să exploateze sexual copiii. Aici chiar poți „să-ți încerci norocul”, pentru că este foarte ușor să scapi de pedeapsă”. Aceasta este reacția celor de la Centrul La Strada, după ce instanța de judecată a decis eliberarea din arest a cetățeanului olandez, care a exploatat sexual doi copii din raionul Cahul.

Într-un comunicat plasat pe pagina centrului, se accentuază că eliberarea acestuia „semnalează direct comunității internaționale că, în Republica Moldova, turismul sexual este acceptabil. Că nu recunoaștem problema abuzului sexual față de copii și că, în anumite circumstanțe, drepturile învinuitului pot prevala asupra drepturilor copilului de a fi protejat de exploatare sexuală”.

„Întâi de toate, instanța nu a ținut cont de circumstanțele agravante ale faptelor comise de cetățeanul străin. Din cele comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), pe lângă faptul că s-ar fi întâlnit cu regularitate cu copiii, învinuitul ar fi obișnuit să-și invite și alți prieteni, pentru aceleași scopuri ilegale. Perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați constituie, la fel, circumstanțe agravante. Aceste detalii dovedesc cât de sensibil este acest caz și cât de vitală este evitarea oricărui contact dintre abuzator, copii și familia acestora. Iar această condiție poate fi asigurată doar prin arest preventiv.

Să nu uităm nici de impactul acestui precedent asupra fenomenului exploatării sexuale a copiilor la nivel internațional. Inculpatul a fost dat în căutare și de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău din Georgia, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Iar eliberarea acestuia, după o perioadă îndelungată de căutări, îi poate crea condiții pentru a se ascunde sau a părăsi teritoriul RM prin regiunea transnistreană”, precizează cei de la Centrul La Strada.

Amintim că bărbatul în vârstă de 60 de ani, originar din Olanda, este acuzat de exploatarea sexuală a doi copii de cinci și 10 ani din Cahul, în perioada anilor 2015-2018.

Abuzul a continuat și în România, unde învinuitul invita familia în ospeție. Ulterior, acesta a obținut o procură notarială, care-i permitea să circule cu copilul în afara țării fără părinții acestuia. Olandezul riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.

Inculpatul este dat în căutare de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău, din Georgia, la solicitarea procurorii PCCOCS.

Aacesta s-a aflat în arest preventiv, până în ședința preliminară în instanța de fond.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: