image
Sursa foto: Privesc.eu

Mișcarea de Rezistență ACUM organizează joi un PROTEST la Parlament: Vom cere implementarea revendicărilor populare

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională este profund îngrijorat de faptul că regimul oligarhic întârzie să implementeze revendicările populare înaintate de către cetățeni în cadrul manifestației de amploare din 1 iulie.

În aceste condiţii, membrii Mişcării de Rezistenţă îndeamnă oamenii să iasă pe 19 iulie, la ora 10:00, la protestul din faţa legislativului pentru a cere a validarea alegerilor din Chişinău, anularea sistemului mixt şi tragerea la răspunde a judecătorilor care au invalidat voturile cetăţenilor.

„Suntem încă sub impresiile mişcărilor pe care le-am observat la Casa Presei, unde grupuri de persoane necăjite au fost puse în antipodul opoziţiei. Grupul Şor, care le-a promis magazine sociale, folosesc resursele pentru ca să închidă gura opoziţiei. Este obligaţia Casei Presei să asigure condiţii civilizate pentru exprimarea vocilor opoziţiei. Ar trebui să fie şi grija ministerului de Interne. Mişcarea de Rezistenţă nu este un cuvânt care sună frumos, dar este o reacţie cetăţenească împotriva ilegalităţilor. Dacă sunteţi de partea binelui, dacă aveţi propria opţiune, vă rugăm frumos să participaţi la următoarele acţiuni ale Mişcării de Rezistenţă. În acest fel, o să vă respectați pe dumneavoastră”, a menționat directorului executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

„Am demonstrat că suntem o forţă politică şi civică disciplinată, care luptă pentru drepturile noastre cetăţeneşti. Vă îndemnăm să mergem la Parlament pe 19 iulie, la acel Parlament care a avut o prestaţie ruşinoasă. S-a făcut că nu înţeleg conţinutul Declaraţiei votate de noi toţi şi de cea votată de Parlamentul European. Noi vă invităm să mergeţi în ziua în care se fac deputații că merg la lucru şi să le cerem lucrurile care se conţin în Rezoluţii: validarea alegerilor din Chişinău, tragerea la răspundere a judecătorilor care s-au lăsat influenţaţi de dictator şi anularea sistemului mixt, care este pentru trei beneficiari – PD, PSRM şi filiala Partidului Democrat de la Orhei, Partidul Şor. O să ducem mesajul din Chişinău şi în alte localităţi”, a spus Igor Grosu, secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

„Astăzi am realizat că avem două tipuri de mesaje din partea guvernării care sunt diametral opuse şi antagoniste. Este absolut incredibil ce se întâmplă în Republica Moldova şi pentru asta va trebui să mergem să protestăm de fiecare dată, în fiecare zi şi nu doar în faţa Parlamentului, dar şi în comunităţile noastre. Sunt o groază de probleme create de această guvernare, iar noi suntem obligaţi să le rezolvăm. Nimeni în locul nostru nu va face asta”, a spus Ion Terguţă, vicepreşedintele PLDM.

„O să chem oamenii să asculte ceea ce spune Comitetul de Rezistenţă ACUM şi să vină la Parlament, joi, 19 iulie, la ora 10:00, să ne spunem cuvântul. Să ieşim în stradă şi pe 26 august să protestăm împotriva voinţei celor care de fapt nu ne reprezintă”, a îndemnat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

În context, liderul Platformei DA, Andrei Năstase,a reiterat mesajul de mulţumire faţă de moldovenii din Diasporă.

„Urmărim ceea ce se întâmplă în Republica Moldova am constat că actuala guvernare a provocat exodul celor care nu vor să trăiască în condiţiile unui regim uzurpator. Acum sărmanii oameni sunt manipulaţi cu nişte minciuni grosolane, tot aşa cum s-a întâmplat cu cei 30 de mii de sirieni. Sunt şi asmuţi în faţa opoziţiei care vrea lor să le întoarcă ţara şi demnitatea. Anume în municipiul Chişinău locuiesc cei 240 de mii de oameni cărora le-a fost furat votul. În primul rând noi trebuie să ieşim la acţiunile de protest, în special pe 26 august”, a declarat expertul Oazu Nantoi.

Vedeţi mai jos Declaraţia Comitetul Mișcării de Rezistență Națională:

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională este profund îngrijorat de faptul că regimul oligarhic întârzie să implementeze revendicările populare înaintate de către cetățeni în cadrul manifestației de amploare din data de 1 iulie curent și anume: Confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, Demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la luarea deciziilor ilegale ce au dus la invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, revendicări ce se regăsesc în Rezoluția votată în unanimitate de zecile de mii de participanți.

De asemenea, considerăm inadecvată și rușinoasă reacția Parlamentului și Guvernului asupra Rezoluției Parlamentului European din 5 iulie curent, adoptată cu o majoritate largă a celor cinci grupuri parlamentare din legislativul european. Manipularea, minciuna sfruntată la care au recurs demnitarii subordonați uzurpatorului nu pot umbri cerințele clare ale eurodeputaților care, exprimându-și solidaritatea fermă cu acțiunile și cererile miilor de oameni care protestează pe străzile din Chișinău,cer în mod tranșant “ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru ca rezultatele alegerilor de primar al Chișinăului, recunoscute, de asemenea, de observatori naționali și internaționali și care reflectă voința votanților, să fie respectate; le cere autorităților să garanteze dreptul la proteste pașnice; recunoaște că decizia instanței, despre care s-a afirmat de mai multe ori că este influențată și dirijată politic, este un exemplu al acaparării statului și denotă o criză foarte profundă a instituțiilor din Moldova”.

De asemenea, legislativul european statuează că „o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice reale, printre care un sistem parlamentar pluripartit, și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului; invită autoritățile să urmeze integral recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală; îndeamnă la eforturi susținute pentru a recupera fondurile furate și a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției, indiferent de apartenența lor politică.”

Având în vedere cele expuse, informăm opinia publică națională și internațională, mijloacele de informare în masă, că la proxima ședință a Parlamentului, începând cu ora 10.00, organizăm o acțiune de protest în fața instituției în cauză cu scopul determinării legislativului să îndeplinească revendicările ce țin de competența sa cuprinse în cele două Rezoluții.

Vă invităm pe această cale să participați activ și masiv la acțiunea preconizată. Ne adresăm în mod special cetățenilor din Diaspora, care au revenit în țară să vină la protest împreună cu rudele, colegii, prietenii de Acasă, iar cei care se află peste hotare să-și îndemne apropiații să se includă activ în Mișcarea de Rezistență Națională, să participe la acțiunile organizate de aceasta.

Reiterăm că în cazul în care guvernarea nu va da curs revendicărilor noastre, vom întreprinde în continuare acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii atât în localitățile din țară, cât și în Diaspora, acțiuni care vor culmina pe 26 august curent cu Adunarea Generală a Cetățenilor, în conformitate cu Rezoluția populară adoptată în data de 1 iulie curent.

Vedeți mai jos declarațiile membrilor Comitetului de Rezistență:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: