image
Sursa foto: playtech.ro

A renunțat PAS la ideea unui DNA ca în România? Stamate: „Acum este necesar să avem un CNA curat”

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV că în acest moment nu este necesară construirea unei instituții anti-corupție după modelul DNA din România așa cum a declarat Natalia Gavriliță în fața Parlamentului când și-a prezentat programul de guvernare „Moldova vremurilor bune”.

„Nu pot să zic că noi am renunțat în totalitate la această idee, doar că nu vedem neapărat că acest lucru este necesar acum. Ceea ce este necesar acum este să avem un CNA curat, care să-și exercite atribuțiile conform legii, iar competențele acesteia urmează a fi modificate, astfel încât CNA-ul să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupție mare, iar Procuratura Anticorupție la fel trebuie să fie curățată. Aceste două structuri urmează să colaboreze împreună pentru investigarea și sancționarea corupției mari. În cazul în care aceste două structuri vor fi curățate și vor avea la conducere doi șefi integri și profesioniști și nu vor găsi căi de colaborare ca să asigure interesul public în investigarea cazurilor de marea corupție, atunci ne vom gândi la o altă formulă. Nu cred că acum este cazul să unești două instituții corupte, pentru că primești una mai mare tot coruptă. Când schimbi locul factorilor, suma nu se schimbă. Important este să curățăm aceste două instituții, ulterior vom vedea care este cea mai potrivită formulă pentru funcționarea acestora”, a menționat Stamate.

Reformarea Procuraturii Anticorupție (PA) după modelul DNA din România, cu limitarea competențelor acesteia exclusiv la marea corupție și restructurarea Centrului Național Anticorupție a fost și una dintre promisiunile electorale făcute de PAS în cadrul campaniei electorale din vara anului 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: