image
Sursa foto: border.gov.md

Autoritățile au emis cod galben de alertă națională privind coronavirusul în Republica Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a instituit cod galben de alertă la nivel național în legătură cu epidemia Coronavirus. O declarație în acest sens a fost făcută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu în cadrul ședinței Comisiei pentru Sănătate Publică.

Autoritățile spun că toate instituțiile medicale sunt asigurate cu medicamente și echipamente de protecție.

Amintim că pe 18 februarie Agenția Națională de Sănătate Publică a recepționat din Germania prin intermediul OMS, 480 de teste pentru detecția noului Coronavirus și 196 de teste pentru confirmarea acestuia. Testele se află la laboratorul virusologic din cadrul CNSP. Responsabil de colectarea transportarea materialului biologic pentru investigații este spitalul „Toma Ciorbă”.

Totodată la solicitarea Poliției de Frontieră, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare. Astăzi urmează să mai fie instalat încă unul.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a reiterat că angajații sunt dotați cu mănuși, substanțe dezinfectante, dar și cu pliante informative, termometre digitale. Autoritățile mai susțin că este pregătit un izolator în caz că vor fi depistate persoane cu suspecții de boală.

„Vor fi completate fișe cu numele și datele de contact ale persoanelor care vin din zone de focar. Prin AIC zilnic intră în RM peste 3000 – 3500 de pasageri, iar prin toate zonele de frontieră trec zilnic 22000 -26 000 pasageri. Pe moment nu avem motive de îngrijorare în zonele de trecere”, a declarat Pavel Voicu.

Persoanele care revin în țară și care prezintă simptomatica bolii, sunt îndemnate să contacteze de urgență Agenția Națională de Sănătate Publică, tel.: 080012300.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: