image
Sursa foto: Jurnal.md

Liderii ACUM au dus la Strasbourg semnăturile a peste 50 de mii de cetățeni care cer UE anchetarea furtului miliardului

Liderii viitorului bloc ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au transmis oficialilor UE semnăturile a peste 50 de mii de cetățeni care s-au alăturat petiției privind anchetarea furtului miliardului.

Petiția este adresată Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF-ului, Europol-ului.

Semnatarii cer investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis semnăturile europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

„Sunt semnăturile a peste 50 de mii de oameni care vin cu rugămintea către instituțiile europene să ajute la investigarea furtului miliardului. La patru ani de la comiterea acestui furt, autoritățile de la Chișinău nu au recuperat nici un bănuț, nu au sancționat pe nimeni din cei care se fac vinovați. Cetățenii s-au gândit că vrem să avem încredere în instituțiile europene și să solicităm ca aspecte ale furtului miliardului care s-au întâmplat cu contribuția unor companii din UE să fie investigate de țările membre”, a menționat președinta PAS Maia Sandu.

„Aveți aici dorința a peste 50 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care s-au văzut în situația de a nu se mai putea adresa instituțiilor moldovenești pentru că sunt controlate politic și mafiot. Este de notorietate că aceste instituții sunt în beneficiul lui Plahotniuc, la fel ca și furtul miliardului, la fel ca și spălătoria mafiei rusești. Iată de ce speranța noastră se îndreaptă spre instituțiile europene și a statelor membre ale UE în vederea investigării furtului miliardului, a spălătoriei mafiei rusești și a tuturor crimelor săvârșite împotriva populației RM de actualul regim. Noi credem că cu sprijinul UE putem să obținem investigarea acestui furt și sancționarea personalizată al celor care se fac”, a adăugat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Petras Austrevicius a dat asigurări că instituțiile UE vor veni în curând cu o reacție.

„Vreau să repet un mesaj foarte clar, un mesaj din partea Parlamentului European și a instituțiilor europene - noi insistăm asupra unei investigații a landromatului. Miliardul furat aparține oamenilor din RM și trebuie să fie întors lor. Acesta nu trebuie să rămână în conturile unor grupuri secrete și ale celor care sunt implicați în acestă crimă șocantă împotriva economiei. În curând vom veni cu o reacție. Nu vom uita niciodată de acest caz. Drepturile cetățenilor din RM vor fi respectate”, a menționat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: