image
Sursa foto: AP

Sultanul Omanului a murit, fără a lăsa un succesor; „Era o insulă de liniște și printre puţinii mediatori între SUA și Iran”

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said, a decedat vineri seara la vârsta de 79 de ani, au anunţat sâmbătă media oficiale din Oman, unde au fost declarate trei zile de doliu naţional, transmite Reuters.

„Cu adâncă tristeţe, sultanatul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la divinitate vineri seara”, a anunțat agenţia de presă oficială.

Sultanul suferea de o boală, posibil, un cancer de colon, conform AFP.

A fost monarhul cu cea mai lungă domnie din Orientul Mijlociu și din lumea arabă. Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970, când a preluat puterea chiar de la tatăl său, printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie. Deținând și funcția de ministru de externe din 1972, domnia sa a adus pentru Oman dezvoltare și o creștere a nivelului de trai. Sultanul era cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzica clasică.

Qaboos nu are copii şi nu a numit în mod oficial un succesor. O lege din 1996 stipulează că familia domnitoare îi va alege un succesor în trei zile după vacantarea postului. Dacă familia nu reuşeşte să se pună de acord asupra unui succesor, un consiliu format din militari, responsabili ai securităţii, şefi ai Curţii Supreme şi ai celor două adunări consultative vor instala la putere persoana al cărei nume a fost scris de sultan într-o scrisoare sigilată.

Jurnalistul Yashar Ali a remarcat semnificaţia morţii Qaboos, scriind pe Twitter: „La o săptămână de la moartea lui Qasem Suleimani... acesta este un eveniment semnificativ. Atât liderii iranieni cât şi cei americani vor fi la înmormântarea sa. Acesta este un eveniment major deoarece Oman a fost o insulă (nu literalmente) de linişte în Orientul Mijlociu, iar sultanul a fost una dintre puţinele persoane care a putut să medieze între SUA şi Iran.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: