Meciul dintre Rusia și Arabia Saudită va fi precedat de tradiționala festivitate de deschidere, mai scurtă la această ediție decât în alte cazuri și care va începe la ora 17:30. Organizatorii au hotărât să pună accentul doar pe muzica lui Robbie Williams, care a promis un show de neuitat pe stadionul Luzhniki, din Moscova, care se va umple cu 80.000 de spectatori. Alături de artistul britanic vor mai fi pe scenă soprana rusă Aida Garifullina și brazilianul Ronaldo, dublu campion mondial cu Brazilia (1994, 2002) și dublu câștigător al Balonului de Aur (1997, 2002).

Felix Mikhailov este în spatele conceptului creativ al spectacolului de deschidere, același om care a regizat principalele ceremonii desfășurate de-a lungul întregii călătorii FIFA Rusia 2018, de la tragerea la sorţi a grupelor până la marea finală, care va avea loc pe 15 iulie.

”Îi invităm pe toţi fanii fotbalului şi ai muzicii să se distreze cu noi în Rusia, pe stadion, sau împreună cu noi în faţa televizoarelor. Va fi un show de neuitat! Am multe realizări în cariera mea muzicală, dar faptul că voi spune Let Me Entertain You! în deschiderea Cupei Mondiale celor 80.000 de fani ai fotbalului de pe stadion şi multor milioane din întreaga lume este chiar un vis din copilărie”, a spus Robbie Williams.

Trofeul Cupei Mondiale, prezentat de Iker Casillas

De la festivitatea de deschidere nu va lipsi și marele trofeu. Îl va prezenta legendarul portar Iker Casillas, campion mondial cu Spania în urmă cu 8 ani, în Africa de Sud. Fostul goalkeeper de la Real Madrid, în prezent la FC Porto, nu a mai prins lotul "Furiei Roja", dar va rămâne la Cupa Mondială pe tot parcursul turneului, pentru că este colaboratorul unei televiziuni din Mexic.

Trofeul Cupei Mondiale a fost creat de artistul italian Silvio Gazzaniga şi reprezintă două forme umane care susţin globul pământesc. Are 36,5 cm înălţime, o greutate de 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezintă aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm şi are două straturi din malachit.