image
Sursa foto: știripesurse.ro

Turcia a trimis întăriri în nordul Siriei, în apropierea zonei controlate de forțele kurde

Turcia a trimis sâmbătă seară întăriri în nordul Siriei în apropierea unei zone controlate de forţele kurde, în contextul în care Ankara ameninţă să lanseze o nouă ofensivă pentru a le "elimina" pe acestea, a anunţat un ONG, relatează presa din România.

Aceste evoluţii din teren intervin după anunţul surpriză de miercuri al preşedintelui Donald Trump privind retragerea trupelor americane staţionate în nord-estul Siriei alături de combatanţii kurzi, o veche ţintă a Turciei.

"Circa 35 de tancuri şi alte arme grele au traversat la lăsarea serii postul de frontieră de la Jarablos", a declarat pentru AFP directorul Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDO), Rami Abdel Rahman.

"Ei s-au îndreptat spre o zonă apropiată de râul Sajour, între Jarablos şi Minbej, nu departe de liniile frontului unde sunt staţionaţi combatanţii kurzi ai consiliului militar" de la Minbej, a adăugat el.

Un responsabil din cadrul unui grup rebel pro-turc din regiune, a confirmat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, trimiterea acestor întăriri.

Potrivit sursei citate, forţele turce le-ar fi cerut facţiunilor aliate "să fie în stare de alertă (...) fără a le cere totuşi să se deplaseze în zona unde au fost trimise întăririle".

Forţele turce şi trupele aliate siriene controlează o zonă vastă în nord-vestul Siriei.

Turcia se teme să vadă stabilindu-se un embrion al unui stat kurd la porţile sale, cu riscul de a întări aspiraţiile separatiste ale minorităţii kurde din Turcia.

Ankara a lansat deja două ofensive din 2016 în nordul Siriei. Ultima i-a permis să preia, la începutul anului, controlul regiunii Afrin (nord-vest), unul dintre cele trei "cantoane" ale regiunii federale autoproclamate de kurzi în 2016, în urma haosului creat de război în Siria.

Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis din nou să-i elimine pe jihadişti şi miliţiile kurde din nordul Siriei.

Soldaţii americani staţionaţi în Siria interveneau pentru susţinerea Forţelor democratice siriene (FDS), o coaliţie dominată de kurzi, care luptă împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic.

Prezenţa lor, precum şi cea a soldaţilor coaliţiei internaţionale antijihadiste, în special soldaţi francezi, staţionaţi într-o bază din împrejurimile oraşului Minbej, a permis până acum crearea unei zone tampon între cele două tabere.

Multă vreme marginalizaţi, kurzii din Siria reprezintă circa 15% din populaţia siriană.

Declanşat în 2011, războiul din Siria a devenit tot mai complicat de-a lungul anilor. Conflictul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi a provocat exodul a milioane de persoane

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: