image
Sursa foto: Privesc.eu

CSJ decide, astăzi, soarta alegerilor din capitală; Protestul continuă la sediul instanței

Magistrații Curții Supreme de Justiție vor decide astăzi soarta alegerilor pentru funcția de primar al capitalei, soldate cu victoria proeuropeanului Andrei Năstase. Se întâmplă după ce instanța de fond și Curtea de Apel Chișinău a decis invalidarea mandatului, fapt care a provocat ieri proteste de amploare.

Mai mulți locuitori ai capitalei au rămas peste noapte în fața Parlamentului, iar astăzi vor continua protestul la CSJ, începând cu ora 15.30, atunci când începe ședința de judecată.

Recursul la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziilor Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, și Curții de Apel privind anularea alegerilor din Chișinău și, respectiv, menținerea acestei hotărâri va fi examinată de magistrații Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Invalidarea alegerilor locale de la Chișinău trezește multe semne de întrebare. Această decizie afectează democrația și nu reprezintă voința cetățenilor. O spun deputați europeni și reprezentanții partenerilor externi ai Republicii Moldova, care se arată îngrijorați de situația creată după anularea alegerilor.

Mai mult, oficialii străini se arată consternați de hotărârea instanțelor de judecată. „Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică”, a menționat președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Unii deputați europeni califică această decizie drept un gest fără precedent, declarând că doar alegerile democratice și pluralismul pot fi baza relației RM cu UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: