image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

PPDA cere demisia ministrului Economiei: A figurat într-un dosar de spălare de bani; Gaibu: Hărțuire din perioada Plahotniuc

Platforma DA îi cere ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, să plece din funcție, acuzându-l că a fost vizat anterior într-un dosar de spălare de bani în sumă de 4 milioane de lei. De cealaltă parte, oficialul afirmă că acest dosar face „parte din lanțul de dosare fabricate cu scopul de hărțuire în perioada Plahotniuc”.

„Am intrat în posesia unor documente foarte importante din activitatea și biografia ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, care a tăinuit o parte din informația despre legată de dlui. Avem o ordonanță a Procuraturii Anticorupție în care este vizat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, pentru activitatea sa în calitate de director executiv al unei bănci comerciale pentru activitatea sa desfășurată în anii 2010-2013, având calitatea de bănuit pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. Mai mult ca atât, în aceste ordonanțe se menționează că a fost facilitată spălarea de bani a unei sume de peste 4 milioane de lei. În acea perioadă procurorii anticorupție au depistat că suma de 538.000 de lei a fost transferată în contul cetățeanului Andrei Iurțev, în luna ianuarie, 2012, care i-a ridicat numerar și i-a stocat ulterior pe cardul bancar al ministrului Sergiu Gaibu”, a declarat Dinu Plângău în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit liderului Platformei DA, acest dosar penal a fost clasat de către procurorul Lilian Rudei în 2016, care „a fost un procuror de buzunar al lui Plahotniuc” și în prezent este avocatul lui Ilan Șor.

Acesta a adăugat că, în adresa Platformei DA, au parvenit și documente legate de obținerea unui grant din partea ODIM-ului, subordonat Ministerului Economiei pentru firma ministrului Sergiu Gaibu, în sumă de 200.000 de lei, iar conform prevederilor legale, compania nu ar fi fost eligibilă.

Jurnal.md a solicitat reacția ministrului Economiei care a răspuns prin intermdiul Serviciului de presă al instituției.

„În privința acuzațiilor aduse, ministrul Gaibu menționează că acestea sunt parte din lanțul de dosare fabricate cu scopul de hărțuire în perioada Plahotniuc, de care au suferit mulți cetățeni și oameni care au dorit să facă schimbări. Din păcate unii încearcă să-și construiască capital politic pe astfel de fenomene. Este trist că unele mișcări politice care pretind a fi cu valori europene să utilizeze produsele regimului Plahotniuc pentru a se face văzuți pe arena politică”, a precizat Serviciul de presă.

În ceea ce privește grantul din partea ODIM-ului, subordonat Ministerului Economiei, acesta a fost obținut prin concurs, iar cererea a fost depusă când Sergiu Gaibu încă nu se afla la conducerea ministerului, menționează sursa citată.

„Datele despre grant sunt incluse în declarația de venituri publicată încă în august la numirea în funcție a domnului ministru. Cererea la ODIMM a fost depusă pe 30 iunie 2020, iar contractul a fost semnat pe 14 decembrie 2020 (atunci când Domnul Gaibu nu activa în calitate de ministru). Grantul a fost obținut prin participare la concurs, așa cum procedează toți participanții. Procedura a fost transparentă și corectă. Astfel, în cadrul conferinței de astăzi, nu a fost adusă nici o informație nouă”, conchide Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: