image
Sursa foto: Jurnal.md

Demers la PG în legătură cu abaterile admise de Silvia Radu când era șefă la Fenosa și salariul ei de 430.000 de lei pe lună

Deputatul Lilian Carp a adresat un demers pe numele procurorului general Eduard Harunjen în care cere informații despre acțiunile instituției în legătură cu neregulile grave admise de Silvia Radu în perioada șefiei sale la RED Union Fenosa.

Abaterile au fost scoase la iveală de experții în energetică Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu, care spun că Silvia Radu ar fi admis un conflict de interese, dar şi transferul a zeci de milioane de lei de la Fenosa către o firmă creată tot de ea.

Este vorba de nereguli grave care ar fi influenţat creşterea tarifelor la energia electrică pentru populaţie, spun experţii.

Cei doi experţi au făcut trimitere la un raport de control efectuat de ANRE la compania RED Union Fenosa, care este ţinut în secret. Raportul ar fi fost efectuat în anul 2013, iar ordinul a fost semnat de Victor Parlicov la 1 iulie 2013. Peste câteva săptămâni, acesta a fost demis. Iată principala încălcare depistată.

„Am făcut un demers oficial către Procurorul General, vizavi de activitatea managerului de „top” Silvia Radu. Încă o dată să ne convingem cât de independentă este justiția moldovenească, în special Procuratura”, afirmă deputatul Lilian Carp, care și-a făcut public demersul.

Legislatorul îl întreabă pe procurorul general dacă instituția pe care o conduce s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de cei doi experți și care au fost acțiunile întreprinse.

„De ce s-a negat existența acestui raport în cadrul ședinței ANRE din 4 noiembrie 2015? Când s-au efectuat percheziții la RED Union Fenosa și care instituții au fost implicate? Câte cauze penale au fost inițiate și a fost sau nu Silvia Radu vizată în una dintre ele?”, sunt întrebările formulate de Lilian Carp în demersul către PG.

Silvia Radu a declarat anterior că un astfel de raport nici măcar nu există, chiar dacă cei doi experţi susţin că acesta ar fi fost remis companiei RED Union Fenosa la data de 27 ianuarie 2014.

În ceea ce privește salariul lunar de 430 de mii de lei pe care îl avea la Fenosa, experții spun că, indiferent de cât au decis acţionarii să-i plătească Silviei Radu, banii pentru leafa acesteia au venit oricum de pe piaţa locală, din tarifele achitate de consumatorii moldoveni.

Precizăm că din aprilie 2008 până în noiembrie 2015, Silvia Radu a exercitat funcţia de preşedinte al "Gas Natural Fenosa", iar în perioada în care a condus compania, preţurile la energia electrică s-au dublat. Bunăoară, în martie 2015, Silvia Radu a cerut fără echivoc la ANRE ca tariful la energie electrică să fie majorat cu cel puţin 50 la sută.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: