Adresarea vine din partea deputaților ACUM Igor Munteanu, Chiril Motpan și Alexandru Slusari. „Am depus o adresare către instituțiile abilitate privind informația exhaustivă despre proiectul personal al lui Plahotniuc - Arena Sportvă, realizat din banii noștrii”, spune Slusari.

„La 24 august 2018 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, compania „Summa” din Turcia și „SAM Investment Company” au semnat contractul de parteneriat public-privat privind proiectarea și construcția complexului sportiv „Arena Chișinău”. Această tranzacție dubioasă a fost precedată de sustragerea din circuitul agricol a unui teren de 69,22 ha din comuna Stăuceni, locuitorii căreia au fost lipsiți de terenuri agricole în cadrul reformei agrare. Din câte se cunoaște, contractul prevede că Arena Chișinău va fi ridicată pe un lot de 10 hectare, pe când restul celor 59 de hectare vor fi destinate „pentru dezvoltarea ulterioară a zonei”. În acest context, cerem următoarele informații de interes public”, se spune în document.

În adresare, sunt menționate șase întrebări:

1. Ce valoare are prejudiciul cauzat de excluderea terenului de 69,22 ha din circuitul agricol, calculat în conformitate cu Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului;

2. Ce valoare cadastrală și de piață (orientativă) are terenul respectiv după schimbarea destinației;

3. Dacă a fost semnat un contract de gaj al terenului între Ministerul Educației, Culturii și Cercetări și compania «Summa», precum și un contract de re-gajare a terenului între compania «Summa» și o oarecare bancă comercială.

4. Ce bancă/bănci a(u) oferit credite companiei «Summa» pentru efectuarea lucrărilor de proiectare și construire a complexului sportiv.

5. Ce obiecte urmează a fi construite pe suprafața de 59 de hectare (cerem descifrarea detaliată)

6. Care este în prezent progresul realizat în construcție, exprimat în procente și ce sumă totală a fost achitată din buget până acum către compania «Summa» în calitate de plată pentru lucrările de construcție.

„Solicităm prezentarea exhaustivă a informației respective în termenul legal”, conchid deputații.