image
Sursa foto: Jurnal.md

Întorși din Germania și alte țări, romii de la Edineț ignoră restricțiile; A fost nevoie de intervenția poliției // FOTO

Nu toți cetățenii respectă restricțiile impuse de autorități odată cu instituirea stării de urgență, iar în orașul Edineț acest lucru este evident, în special în cazul romilor, care nu poartă măști se plimbă în grupuri pe străzi și le creează probleme autorităților locale. Despre aceasta ne-a scris un cititor care ne-a trimis mai multe poze pe adresa redacției.

Solicitat de Jurnal.md, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, ne-a confirmat că a fost nevoie de intervenția echipajelor de poliție la începutul acestei săptămâni pentru a-i disciplina pe cei care ignorau recomandările și ieșeau pe drumuri în grupuri destul de numeroase.

Până nu demult, la Edineț erau circa 600 de romi. Acum cifra acestora e de peste 1600. Potrivit primarului care e la cel de-al patrulea mandat, la Edineț sunt romi care au revenit din Germania, Ucraina, Georgia.

„Sunt foarte mulți tineri pe care nu-i cunosc. Cei care au locuit la Edineț dau dovadă de respect și înțelegere. Mai greu ne este cu cei noi, reveniți acum din străinătate. Comunicăm prin intermediul baronului, prin intermediul mediatorului comunitar, Vasile Preida. La începutul săptămânii însă a fost nevoie și de intervenția poliției, care i-a culcat pe unii la pământ. Mulți nu ascultă televizorul, nu sunt suficient de informați, de aceea nu conștientizează pericolul legat de coronavirus pentru ei și familiile lor. După intervenția poliției, ieri și azi străzile s-au mai golit”, ne spune primarul.

romiromi

Autoritățile locale au emis o decizie în care au dispus autoizolarea orașului Edineț pe 3 aprilie, curent, după ce un grup numeros de romi originari din Soroca au venit la Edineț la o înmormântare.

„Deși nu avem nici un caz de COVID-19 în orășel, avem cazuri de infectare în satele din împrejurimi. Spitalul deja primește bolnavi de coronavirus, sunt nouă pacienți. De aceea, chiar dacă decizia noastră nu a plăcut autorităților centrale, am decis la nivel local să interzicem intrarea cetățenilor străini în orașul Edineț. Am urmat exemplul autorităților locale din Gura Humorului, cu care suntem înfrățiți, doar așa sperăm să ne putem proteja”, a mai spus Constantin Cojocaru.

romiromi

Pe moment, intrările în orașul Edineț sunt păzite de patru echipaje ale poliției. Totodată două echipaje mobile asigură ordinea publică în interiorul localității. La rândul său, primăria asigură poliția cu măști și combustibil.

Focare de coronavirus au fost înregistrat în satele Brânzeni, Bădragi și Viișoara din raionul Edineț.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: