image
Sursa foto: AP

Auštrevičius: În statele Parteneriatului Estic are loc un război în toată regula; Transnistria nu mai e un conflict înghețat

„În Parteneriatul Estic se desfășoară nu doar un război informațional și dezinformare, ci și război în toată regula, ca în Donbas, Ucraina, sau Osetia de Sud, în Georgia, ca să nu mai vorbim de Transnistria care nu mai este deloc un conflict înghețat.”

Este declarația europarlamentarului lituanian (RENEW Europe) Petras Auštrevičius.

„Vecinătatea estică este complicată, avem aici Rusia, care joacă un rol, dar și alte țări. În Parteneriatul Estic se desfășoară nu doar un război informațional și dezinformare, ci și război în toată regula, ca în Donbas, Ucraina, sau Osetia de Sud, în Georgia, ca să nu mai vorbim de Transnistria care nu mai este deloc un conflict înghețat. Ca atare, noi cerem un dialog politic sporit cu aceste țări, Moldova, Ucraina și Georgia, și propunem integrarea diferențiată. Aceasta înseamnă, că dacă o țară este pregătită, dorește și este capabilă, trebuie să primească posibilitatea de a se integra economic. Discutăm despre posibilitatea ca, atunci când condițiile sunt îndeplinite, aceste țări să se poată integra economic în UE. Avem nevoie de un spațiu economic comun cu aceste țări și ca atare le vom propune acestor țări instrumente de integrare economică. Contactul intre oameni trebuie sa fie intensificat, securitatea, iată, al domeniul unde UE trebuie sa se implice mai mult în acest spațiu. Ne dorim să avem o politică activă față de Parteneriatul Estic, și nu una pasivă. Și nu în ultimul rând, o politică vizionară”, a declarat Petras Auštrevičius în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul a fost solicitat să comenteze răspunsul Chișinăului la pandemia de coronavirus.

„UE aloca 3 miliarde de euro statelor din Parteneriatul Estic în lupta cu consecințele pandemiei de coronavirus. Din ce știu, 600 de milioane vor fi dedicate îmbunătățirii sistemului medical și pentru întărirea capacității instituționale. Cerem transparența în distribuirea și cheltuirea banilor. Banii trebuie să ajungă în sistemul medical. Am aflat cu surprindere de linia de credit oferită de Rusia. Trebuie văzut cu ce condiții ar oferi Rusia acești bani”, a mai spus Auštrevičius.

Noutăţile partenerilor

comentarii: