image
Sursa foto: standard.co.uk

Cât costă, de fapt, iPhone 11 Pro: Prețul în fabrică, dezvăluit

E evident că un telefon e produs ieftin și vândut mai scump, iar iPhone 11 Pro Max de la Apple nu e nici pe departe o excepție de la regulă.

În fiecare an, experții iau fiecare componentă dintr-un telefon și încearcă să-i identifice prețul pentru fiecare în parte. Fac asta pentru a afla care este, de fapt, prețul real al unui telefon și cu cât mai scump ți-l vând companiile.

Apple a lansat iPhone 11 anul acesta, iar prețurile variază între modele. Așadar, cel mai ieftin iPhone 11 Pro Max te costă 1099 de dolari, în timp ce varianta Pro Max de 512 GB ajunge la prețul de 1.449 de dolari. Totuși, câți bani cheltuie Apple pentru fiecare telefon, de fapt?

Cât costă fabricarea unui iPhone 11 Pro Max

E clar că telefonul este unul performant, cu specificații foarte bune. Totuși, ai putea să te gândești de două ori înainte să ți-l cumperi când îți dai seama cât valorează de fapt.

Dintr-o analiză realizată de TechInsights și NBC News aflăm cât costă fiecare componentă în parte.

iPhone 11 Pro Max are un ecran de 6.5 inchi pe care Apple cheltuie $66.50. De asemenea, sistemul de trei camere de pe spate ar putea fi mai ieftin decât ai crede, dat fiind calitatea fotografiilor pe care le scoate. În total, aceste piese costă $73.50.

În continuare, procesorul, modemul, memoria, cât și placa de circuit ajung la prețul de $159. Restul componentelor, cum ar fi senzori, fire și alte piese de acest fel costă compania $181.

Cea mai ieftină piesă din interiorul iPhone 11 Pro Max este bateria, care costă doar $10.50.

În total, compontentele din interiorul telefonului costă $490.50. E, adevărat, la acest preț se mai adaugă și costuri de producție, fabricare, asamblare, livrare, software și marketing. Totuși, diferența este una extrem de mare, dacă iei în considerare faptul că cea mai ieftină variantă a modelului iPhone 11 Pro Max costă 1099 de dolari.

Cât costă, de fapt, componentele unor modele mai vechi

Odată cu iPhone X, Apple a introdus prețul de o mie de dolari pentru un telefon. Totuși, și în cazul acestuia, pisele care îl alcătuiesc costă mult mai puțin decât ești tu nevoit să plătești pe telefon în magazin.

În cadrul lansării de pe 12 septembrie 2017, Apple a anunțat că iPhone X va avea un preț de 999 de dolari: varianta de bază, cu 64GB de spațiu de stocare. În urma unei investigații, experții au ajuns la concluzia că piesele acestuia costă 412,75 de dolari, fiind cu 60% mai ieftine decât prețul de vânzare al telefonului, scrie Playtech.

În aceeași situație cu iPhone 11 Pro Max și iPhone X se află și modelul Xs Max. La lansare, era cel mai scump produs de Apple până în acel moment și îl găseai cu prețuri cuprinse între 5.999 și 7.899 de lei. Totuși, o investigație asemănătoare a ajuns la concluzia că prețul final era de două ori și ceva mai mare decât costul de producție. Componentele sale costau doar 433 dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: