image
Sursa foto: oklahomawatch.org

Marijuana, culisele unei pieţe ce poate ajunge la 150 de miliarde de dolari

Decizia Canadei de a legaliza marijuana, începând de miercuri, după deschiderea magazinelor de pe Coasta Atlanticului, oferă ţării un start bun în dezvoltarea noii pieţe, pe care unii analişti o estimează la 150 de miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Canada este a doua ţară din lume care a legalizat consumul recreaţional de marijuana, după Uruguay. Marijuana medicală a fost legală în Canada încă din 2001, şi a fost nevoie de doar patru ani pentru listarea la bursă a primelor companii producătoare de canabis. În scurt timp, aproximativ 140 de societăţi au devenit publice în Canada, cu o valoare de piaţă combinată mai mare de 60 miliarde de dolari canadieni (48 miliarde de dolari americani).

În întreaga ţară au fost planificate petreceri care marchează aşa-numita Zi Verde. În orasele mici, cum ar fi Smiths Falls, Ontario, la compania Canopy Growth Corp, directorii şi angajaţii sărbătoresc împreună, în timp ce mai multe evenimente sunt planificate în Toronto, de dimineaţa şi până seara. În Quebec, Societe Quebecoise du Cannabis, controlată de guvern, intenţionează să ofere aproximativ 110 produse în cele zece magazine care sunt pregătite pentru prima zi. Numărul de locaţii ar putea creşte până la 150 în trei ani, estimă compania.

Deoarece canabisul rămâne ilegal în SUA, bancherii de investiţii din Canada intermediază majoritatea tranzacţiilor din industrie, iar bursele locale listează acţiunile companiilor de specialitate. Acesta a fost un boom pentru ţara în care stocurile de canabis au crescut vertiginos, chiar mai bine decât criptomonedele sau bula dot-com. De când Canopy Growth a anunţat o investiţie de 3,8 miliarde dolari de la gigantul producător de alcool Constellation Brands Inc., la jumătatea lunii august, investitorii s-au concentrat pe acest segement, făcând Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF să urce cu 70%.

De exemplu compania Tilray a câştigat mai mult de 800% de la oferta publică de acţiuni din luna iulie, aşa că valoarea de piaţă a companiei este acum de aproape 15 miliarde de dolari, mai mare decât supele Campbell, chiar dacă are venituri de numai 9,7 milioane de dolari în ultimul trimestru.

Şi piaţa neagră este de aşteptat să rămână în afaceri, deoarece furnizarea legală va satisface între 30% şi 60% din cerere, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la University of Waterloo şi CD Howe Institute.

Probabil că legalizarea în Canada va urma aceeaşi traiectorie ca în Colorado, Oregon şi California, cu lipsuri inevitabile de aprovizionare în primele zile.

Un oficial din guvernul canadian a explicat faptul că este permisă posesia a până la 30 de grame de marijuana. Utilizarea canabisului în scopuri medicale este permisă în Canadă încă din 2001, iar guvernul lui Justin Trudeau a lucrat la acest proiect de legalizare a consumului de marijuana în scopuri recreative timp de doi ani.

Uruguay a fost prima ţară din lume care a legalizat marijuana, în 2013.

În Canada, sumele cheltuite pentru marijuana au crescut în mod constant, de la 193,3 milioane de dolari canadieni în 1961 la 5,526 miliarde dolari în 2017.

În cel mai recent World Drug Report, ONU apreciază că în lume există peste 200 de milioane de consumatori de canabis.

Cel mai ieftin gram de marijuana poate fi găsit în Quito – 1.34 dolari, urmat de Bogota – 2,20 dolari şi Asuncion – 2,22 dolari. Cel mai scump gram de marijuana este în Tokio – 32,66 dolari, Seul – 32,44 dolari şi Kyoto – 29,65 dolari. La Dublin gramul este 21,63 dolari, iar în Tallin 20,98 dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: