image
Sursa foto: jurnal.md

„Banii murdari nu au ce căuta în domenii strategice”; Ce proiect de lege privind investițiile au votat astăzi deputații

Deputații au votat astăzi, în prima lectură, proiectul privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului.

Proiectul stabilește condițiile de efectuare a investițiilor în domenii de importanță pentru securitatea statului, dar și mecanismele de supraveghere a acestor activități investiționale.

„Această inițiativă arată că banii murdari au miros. Ajung în anumite întreprinderi și distorsionează concurența, sistemul judiciar, corup administrația publică. Banii murdari nu au ce căuta în domenii strategice pentru economia și securitatea țării noastre”, a comentat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Proiectul definește domeniile de importanță strategică pentru securitatea statului. Între acestea sunt furnizarea de servicii de comunicații, administrarea registrelor publice ale statului, gestionarea deșeurilor radioactive, activități de asigurare a securității aviatice, mass-media și serviciile audiovizuale, efectuarea lucrărilor cu impact asupra proceselor și fenomenelor hidrometeorologice și geofizice, etc.

Totodată, persoanele fizice și juridice, inclusiv cele străine, care sunt controlate direct sau indirect de guvernul unui alt stat, cele care au fost implicate în activități de spălare a banilor sau finanțare a terorismului, cele asupra cărora exista un risc justificat că ar putea desfășura activități ilegale, care au fost condamnate pentru acte de corupție sau sunt sub urmărire penală, etc. nu vor putea realiza investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului.

Proiectul stabilește și competențele Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță pentru securitatea statului, care este un organ colegial al Guvernului.

Proiectul a fost susținut cu votul a 54 de deputați și urmează a fi votat în lectură finală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: