image
Sursa foto: jc.md

Șase suflete din Teleșeuca, Dondușeni, supraviețuiesc lunar cu 2840 de lei

Şi în acest an JURNAL de Chişinău vă va prezenta, până pe 25 decembrie, de Crăciun, câteva poveşti triste ale unor copii care suferă de malnutriție și care au nevoie de ajutorul nostru. Îi îndemnăm pe toţi cei care pot da o mână de ajutor acestor familii să ne contacteze la numărul de telefon 060053822 sau la adresa [email protected].

Irina împreună cu soțul său cresc patru copii într-o casă modestă procurată din donațiile oamenilor în satul Teleșeuca, raionul Dondușeni. Din cei patru copii, unul este fratele său, pe care Irina l-a luat sub tutelă după moartea mamei sale. Soarta a fost nemiloasă cu această familie, deoarece băiatul de patru ani al cuplului suferă de sindromul de malabsorbţie și retard psihomotor.

La cei patru ani ai săi, copilul cântărește doar zece kilograme și are nevoie doar de alimente speciale fără gluten.

caz socialcaz social

În fiecare an copilul este internat pentru tratament special în Secția Pediatrie pentru copiii cu dereglări metabolice de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, unica din republică. Din numărul total de copii care ajung în secție, aproximativ 35% au probleme de malnutriție, susține șefa secției, Ala Jivalcovschi.

Fără ajutor social din partea statului

Cei doi soți, pe lângă băiatul de patru ani, mai cresc o fată de cinci ani, una de opt luni și fratele femeii, de 15 ani. Venitul lunar al familiei constă în 2840 de lei, 640 de lei e indemnizația pentru copilul de opt luni, 1400 de lei – pentru tutelă și încă 800 de lei e pensia fratelui de 15 ani care a rămas fără ocrotire părintească.

„Am primit înainte și ajutor social, dar cei de la Dondușeni l-au tăiat, motivând că primesc bani pentru fratele luat sub tutelă. Ei zic că prea mulți bani s-au grămădit și mi-au tăiat ajutorul social”, ne spune Irina.

caz socialcaz social

Soțul Irinei lucrează cu ziua prin sat, iar ea îngrijește de cei patru copii. Până nu demult aceștia stăteau în gazdă, de curând s-au mutat la casa lor, procurată din donațiile oamenilor la rugămintea Cristinei Mastac Comerzan, fondatoarea platformei Ask a Mom.

„Când a semnat contractul de cumpărare a casei, plângea. Nu-i venea să creadă că nu va mai dormi cu frica în suflet că copilașii săi vor rămâne pe drumuri. Nu credea că străinii i-au cumpărat casa!”, spune Cristina Mastac.

caz socialcaz social

Cei patru copii au nevoie de ajutor

Deoarece venitul familiei este unul destul de modest, iar băiatul cu sindromul de malabsorbţie are nevoie de produse alimentare speciale pe care familia nu și le permite, venim cu rugămintea de a da o mână de ajutor acestei familii. Irina este o fire modestă și ne-a spus cu jumătate de glas că cel mai mult are nevoie de produse fără gluten, terciuri pentru bebeluș, produse de igienă, scutece numărul 4, 5, 6 și haine pentru iarnă pentru fetița de cinci ani, băiatul de patru ani, bebelușul de opt luni și fratele său de 15 ani. De asemenea, familia are nevoie de o masă la care să mănânce și lemne de foc, deoarece cei 350 de lei pe care îi primește pentru perioada rece a anului nu le ajung să se încălzească o lună întreagă.

Cei care vor să ajute această familie pot telefona la numărul redacției – 060053822 sau pe Irina, mama copiilor – 060437781.

Carolina Chirilescu

Noutăţile partenerilor

comentarii: