image
Sursa foto: anticorupție.md

Un activist PD și un mercenar din Donețk, condamnați la ani grei de pușcărie; Ce au făcut

Vitalie Czine-Mocanu, preşedinte al unei organizaţii neguvernamentale, care îşi propune reabilitarea socială a foştilor deţinuţi și Oleg Bețian, un moldovean care luptă de partea forțelor separatiste din Donețk, au fost condamnați de către Judecătoria Chișinău la 9 și 8 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Czine-Mocanu s-a remarcat în ultimul timp ca un activist al Partidului Democrat, iar Bețian a fost membru al formațiunii ”Patrioții Moldovei” și a fost văzut la protestele organizate anterior la Chișinău de către Renato Usatîi.

Cei doi au fost găsiți vinovați pentru că l-au înşelat pe un chişinăuian de 11500 de euro, sub pretextul că îi vor vinde un lot de ţigări la un preţ avantajos.

Partea vătămată în dosarul respectiv, Victor Dumitraş, susţine că l-a cunoscut pe Vitalie Czine-Mocanu în 2013, prin intermediul unor prieteni. Pentru că bărbatul se ocupă cu vânzarea produselor de tutungerie, în aprilie, 2014, suspectul i-ar fi propus să-i vândă  un lot de ţigări la un preţ avantajos, scrie anticorupție.md.

Iniţial, vânzătorul i-a lăsat o impresie bună, oferindu-i marfa la timp şi fără probleme. A doua oară, după ce a achitat 11500 de euro,  a primit în schimb câteva cutii goale. Bărbatul a mers la Czine-Mocanu pentru a-i cere socoteală, dar ar fi fost întâmpinat de câţiva poliţişti.

Czine-Mocanu, care a fost condamnat și învinuit în mai multe dosare penale, inclusiv pentru trafic de droguri, pledează nevinovat și  susţine că nu cunoaşte nimic despre acest caz şi că Victor Dumitraş, despre care spune că ar fi un contrabandist şi un traficant de droguri, s-a răzbunat pe el pentru că a ajutat poliţia să anihileze gruparea din care face parte acesta.

Surse  din poliție au comunicat sursvei civtate că Czine-Mocanu ar fi trecut frontiera în Ucraina vineri, 23 noiembrie, la o oră după pronunțarea sentinței.

În ultimul timp, Vitalie Czine-Mocanu a postat zilnic pe rețelele de socializare mesaje care îl elogiază pe liderul PD Vlad Plahotniuc. „Nouă ne trebuie Vlad Plahotniuc! Nu noi lui! Și nu-i nimic de râs aici. Fără el o să fie o mâncărime de n-o să vedem unde suntem... Și el e Moldovan, care ține cu Moldova... Da, politica e șmecheră, fiindcă suntem o țară mică și nu putem noi bate cu pumnul în masă. Dar nimeni, în afară de el, nu a putut-o face, nimeni!”, scria Czine-Mocanu în una din postările sale de pe Facebock. Totodată, Czine-Mocanu a organizat plecarea unui grup de tineri din Cășărași la mitingul PDM din 21 octombrie.

Facebook//Mocan VitalieFacebook//Mocan Vitalie

Numele lui Czine-Mocanu a apărut în mai multe scandaluri mediatice. Acesta a organizat conferințe de presă, în care s-a declarat agent sub acoperie al SIS și al MAI, că este infiltrat în diferite grupări criminale pentru a-i deconspira.

Oleg Beţian a părăsit Republica Moldova la începutul anului 2017. Înainte de a părăsi țara, Beţian i-a scris lui Igor Dodon că este persecutat de către forţele de ordine pentru convingerile sale politice şi că ar fi şantajat cu dosare penale ca să facă declaraţii nefondate despre Renato Usatîi.

Profilul lui Oleg Bețian a apărut și pe site-ul ucrainean MIROTVOREŢ, care se ocupă cu acumularea de date despre persoane care luptă de partea organizațiilor teroriste din Donețk și Lugansk. Bețian a postat pe pagina sa de Facebook mai multe poze din Donețk. Acesta a distribuit pe rețelele de socializare și o adresare video, în care amenință cu exterminarea fizică a mai multor politicieni, activiști civici, jurnaliști, procurori și judecători.

 În iulie 2018, rudele lui Bețian au declarat că acesta ar fi decedat din cauza unei pneumonii și că ar fi fost înmormântat pe o alee din Donețk. Decesul lui Oleg Bețian nu este confirmat oficial în Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: