image
Sursa foto: jurnal.md

Curtea Constituțională a suspendat asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu

Curtea Constituțională a decis suspendarea Legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea privind acordarea ajutoarelor cetățenilor pe perioada de criză din cauza Covid-19, după ce deputatul Platformei DA Dinu Plângău a contestat mai multe prevederi din pachetul de măsuri anticriză care nu ar „ține de domeniul sănătății publice și nici de ameliorarea situației din domeniul economic”.

După examinarea contestației, judecătorii CC au decis că „suspendarea acţiunii doar a prevederilor contestate nu este suficientă, fiind necesară suspendarea acțiunii întregii legi până la soluţionarea în fond a cauzei”.

„În vederea evitării prejudiciilor și consecințelor negative iminente pentru ordinea constituțională, Curtea consideră că suspendarea acţiunii doar a prevederilor contestate nu este suficientă, fiind necesară suspendarea acțiunii întregii legi până la soluţionarea în fond a cauzei”, se spune în decizia Curții Constituționale.

„Voi convoca membrii guvernului în privința activității de mai departe”, a comentat premierul Chicu decizia Curții.

Amintim că Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru implementarea acestor măsuri urmau să fie alocate 816 milioane de lei.

Ulterior, deputații Platformei DA au contestat mai multe prevederi din pachetul de măsuri anticriză și anume cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale, din motiv că acestea nu ar ține de domeniul sănătății publice și nici de ameliorarea situației din domeniul economic.

„Aceste prevederi au fost incluse abuziv în pachetul de măsuri anticriză, nu țin de domeniul sănătății publice și nici de ameliorarea situației din domeniul economic. Noi solicităm nu doar declararea ca fiind neconstituționale a acestor trei prevederi, dar și suspendarea acțiunilor de aplicare a acestor prevederi pe durata examinării de CC a cauzei”, a declarat anterior Dinu Plângău.

Vedeți aici decizia de astăzi a Curții Constituționale:

Noutăţile partenerilor

comentarii: