image
Sursa foto: eu2013.lt

Ministrul lituanian de Externe: Termenul „pro-european” s-a compromis; Vom judeca după ce se întâmplă în RM, după reforme

Reuniunea de astăzi de la Bruxelles, care a avut pe agendă evoluțiile din Republica Moldova de la precedenta întrunire în acest format, din urmă cu un an, nu a avut ca scop luarea unor decizii referitoare la politica față de Chișinău.

Declarațiile au fost făcute de Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius​, într-un interviu pentru corespondentul Europei Libere.

„Am căzut de acord că nu vom interveni (în procesele politice post-electorale), dar va trebui să judecăm rezultatele după faptele concrete de la fața locului”, a spus Linkevičius.

Întrebat dacă este îngrijorat de perspectivele Moldovei, Linas Linkevičius a răspuns afirmativ, amintind că UE a investit multe resurse și eforturi în Moldova, dar chiar și așa unele forțe care se numeau „pro-europene” nu s-au dovedit până la urmă „prea utile”.

„Termenul „pro-european” s-a compromis, va trebui să judecăm după ce se întâmplă la fața locului, după reforme”, a spus Linkevičius.

Șeful diplomației lituaniene a remarcat pe o notă optimistă că la Chișinău, chiar înainte să se fi limpezit situația post-electorală, „se constituie o opoziție pro-europeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică”, iar aceasta din urmă va fi susținută activ de UE.

„Sunt multe necunoscute, dar trebuie să fim pro-activi, pentru că Moldova contează”, a conchis Linkevičius.

Întrebat dacă se va relua asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, blocată din cauza unor regrese în cel privește statul de drept și neelucidarea fraudei bancare din 2014, Linkevičius a răspuns evaziv, opinând că o asistență fie și parțială trebuie să continue, fără să fie însă trecute cu vederea neajunsurile.

Săptămâna trecută, în pregătirea reuniunii de astăzi a miniștrilor de externe din UE, un oficial de rang înalt de la Bruxelles a spus că UE ar considera „foarte problematică” formarea unei noi majorități parlamentare la Chișinău prin „schimbarea netransparentă a afilierii politice” a unor deputați aleși, ca și o majoritate parlamentară bazată pe sprijinul deputaților lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță în legătură cu frauda bancară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: