image
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Dodon spune când își va anunța decizia privind participarea la alegerile parlamentare

Președintele Igor Dodon își va anunța decizia privind participarea sa la alegerile prezidențiale săptămâna viitoare.

„Diferiți actori politici încearcă să mă provoace pentru a intra în lupta electorală. Președintele RM, instituția prezidențială nu este parte a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Dacă voi decide sau nu, voi anunța săptămâna viitoare”, a declarat astăzi Dodon.

Întrebat în context despre panourile care au împânzit capitala, Dodon spune că aceastea nu conțin mesaje electorale.

„Este o campanie de promovare a instituției prezidențiale și a președintelui. Nu are nimic cu campania electorală, deoarece nu ați văzut pe aceste panouri nici un mesaj electoral”, a spus șeful statului.

Potrivit Codului Electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective: persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani; persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată; militarii cu serviciul în termen; persoanele care sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

De asemenea, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, POT CANDIDA, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi SUSPENDĂ activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt:

- viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;

- conducătorii autorităţilor publice centrale;

- preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

- primarii şi viceprimarii;

- pretorii şi vicepretorii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: