image
Sursa foto: assembly.coe.int

Membri APCE condamnă atacurile regimului Plahotniuc asupra presei libere și opoziției și cer sancțiuni pe modelul Magnițki

Parlamentul de la Chișinău este folosit drept instrument de persecuție la adresa opoziției, judecătorilor, avocaților și ONG-urilor incomode regimului, se spune într-o declarație semnată de 26 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În document se cere expres încetarea perscuțiilor la adresa opoziției și presei independente din RM și chiar aplicarea sancțiunilor după modelul legii Magnițchi.

„Potrivit celui mai recent Raport privind implementarea Acordului de Asociere al Uniunii Europene cu Moldova, adoptat de Parlamentul European, Republica Moldova rămâne captivă intereselor oligarhice, cu puterea economică și politică în mâinile lui Vladimir Plahotniuc, cu exercitarea influenței asupra Parlamentului, Guvernului și administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media. Suntem profund îngrijorați de faptul că abuzul de putere al Parlamentului țării, folosit pentru a persecuta partidele de opoziție, judecătorii, avocații și ONG-urile internaționale care luptă pentru statul de drept și drepturile omului, constituie un prejudiciu grav pentru reputația autorităților RM”, se spune în declarație.

Membrii APCE se referă și la cazul Open Dialogue, menționând că acesta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea internațională.

„Atacurile recente asupra fundației Open Dialogue și a liderului acesteia, Lyudmila Kozlovska, care include o mare campanie de defăimare, o comisie parlamentară de investigație și, eventual, o urmărire penală, au stabilit un precedent periculos care deschide calea pentru persecuția similară a altor organizații critice. Este un avertisment urgent pentru comunitatea europeană și internațională”, spun membrii APCE.

„Susținem pe deplin solicitarea Parlamentului European adresată autorităților din Moldova de a aborda aceste preocupări. Persecuțiile trebuie să se încheie imediat, iar cei responsabili pentru acestea trebuie să fie trași la răspundere, inclusiv prin aplicarea sancțiunilor după modelul legii Magnițki pentru cei care încalcă legile țării și a angajamentelor internaționale, în timp ce beneficiază de corupția pe larg răspândită”, conchide declarația.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: