Departamentul de Stat al SUA atrage atenția că termenul „stat capturat” a continuat să fie folosit pe scară largă de experți locali și internaționali pentru a defini proporțiile fenomenului corupției din Republica Moldova.

„Deși legea prevede un sistem judiciar independent, instituțiile de stat și funcționarii care nu respectă independența judiciară au rămas o problemă”, se spune în raportul care vorbește despre presiunile oficiale asupra judecătorilor și corupția din sectorul justiție.

În ceea ce privește investigația jafului bancar, autoritățile „au reușit cu greu să acuze și să pedepsească funcționarii implicați. Ancheta privind dispariția a peste un miliard de dolari din sistemul bancar s-a soldat cu un număr limitat de arestări și condamnări ale actualilor și foștilor funcționari de rang înalt”.

Raportul vorbește despre justiția selectivă din Republica Moldova, amintind în context de dosarul fostului premier Vladimir Filat.

Nu a trecut neobservat nici cazul Domnicăi Manole, eliminată abuziv din sistemul judecătoresc, dar nici presiunile asupra jurnaliștilor independenți.

MOLDOVA 2017 HUMAN RIGHTS REPORT by Jurnal on Scribd