image
Sursa foto: fineartamerica.com

Republica Moldova, apostrofată din nou în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA // DOC

Corupția larg răspândită, în special în justiție, a continuat să fie în 2017 cea mai gravă problemă privind drepturile omului în Republica Moldova. Monopolul din mass-media care a servit interesele câtorva figuri politice a fost un obstacol pentru libertatea de exprimare și imparțialitate. Alte probleme țin de tortura din penitenciare, cel mai grav caz în acest sens fiind cel al lui Andrei Brăguță, care a murit în penitenciar.

Sunt câteva dintre concluziile noului raport al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial în 2017 care vorbește în termeni duri despre evoluțiile în acest sens din țara noastră.

Departamentul de Stat al SUA atrage atenția că termenul „stat capturat” a continuat să fie folosit pe scară largă de experți locali și internaționali pentru a defini proporțiile fenomenului corupției din Republica Moldova.

„Deși legea prevede un sistem judiciar independent, instituțiile de stat și funcționarii care nu respectă independența judiciară au rămas o problemă”, se spune în raportul care vorbește despre presiunile oficiale asupra judecătorilor și corupția din sectorul justiție.

În ceea ce privește investigația jafului bancar, autoritățile „au reușit cu greu să acuze și să pedepsească funcționarii implicați. Ancheta privind dispariția a peste un miliard de dolari din sistemul bancar s-a soldat cu un număr limitat de arestări și condamnări ale actualilor și foștilor funcționari de rang înalt”.

Raportul vorbește despre justiția selectivă din Republica Moldova, amintind în context de dosarul fostului premier Vladimir Filat.

Nu a trecut neobservat nici cazul Domnicăi Manole, eliminată abuziv din sistemul judecătoresc, dar nici presiunile asupra jurnaliștilor independenți.

MOLDOVA 2017 HUMAN RIGHTS REPORT by Jurnal on Scribd

Noutăţile partenerilor

comentarii: