Veniturile cumulate realizate de "Big Five", cum sunt supranumite campionatele Angliei, Franţei, Germaniei, Spaniei şi Italiei, s-au ridicat la 14,7 miliarde de euro, cu 9% mai mult decât în sezonul precedent.

Aceste cifre, precizează analiştii, au putut fi realizate în special datorită noilor acorduri de televizare ale meciurilor din primele ligi ale Angliei, Spaniei şi Franţei.

Piaţa fotbalistică europeană este evaluată în prezent la 25,5 miliarde de euro, fiind dominată clar de Premier League (7,4 miliarde de euro), care valorează cu 86% mai mult decât La Liga, campionatul Spaniei. Un simbol al acestei solidităţi financiare îl reprezintă şi faptul că, de peste cinci ani, niciunul dintre cluburile din Anglia nu a intrat în faliment.

"Situaţia financiară a fotbalului european pare să fie foarte sănătoasă, aşa cum nu a mai fost de mult timp, ceea ce reflectă popularitatea globală a sportului, profesionalismul principalelor cluburi şi puterea reglementării. În timp ce Premier League este liderul de piaţă clar, noi ne aşteptăm să vedem o creştere continuă în ligile din întreaga Europă, în anii care vor urma", a comentat Tim Bridge, directorul Sports Business Group.

"Rezultatele financiare ale exerciţiului 2016-2017 sunt cele mai impresionante care au fost înregistrate până acum", a declarat şi Dan Jones, partener în Sports Business Group din cadrul Deloitte.

"Cu doar un deceniu în urmă, peste 60% dintre cluburile din Premier League se confruntau cu pierderi de exploatare, în timp ce astăzi toate cluburile sunt rentabile", a mai spus analistul.