image
Sursa foto: esp.md

Ambasadorul UE: „Alegerile parlamentare - un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în RM”

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova, afirmă șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

Oficialul european mai spune că este extrem important de monitorizat și perioada postelectorală, mai ales după ce s-a întâmplat la alegerile pentru primăria Chișinău, când rezultatele alegerilor câștigate de Andrei Năstase, recunoscute de către toți ca libere și cinstite, au fost anulate. „Este foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată”, spune Peter Michalko.

„După cum știți, în Memorandumul despre asistența macrofinanciară au fost introduse precondiții politice, ele au fost introduse exact după nerespectarea recomandărilor instituțiilor internaționale pentru schimbarea sistemului electoral. Deci este foarte important ca procesul electoral să se desfășoare cu respectarea deplină a standardelor necesare. Din punctul de vedere al Uniunii Europene a fost exprimată de mai multe ori importanța alegerilor parlamentare din februarie, care trebuie să aibă loc în mod transparent, inclusiv credibil, ca să putem să constatăm că alegerile au fost libere, cinstite și credibile.

Asta înseamnă că și în perioada dinainte de alegeri trebuie să fie respectate toate standardele care țin de procesul electoral. Candidații trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media, procesul de votare trebuie să fie și el credibil și trebuie să existe și monitorizare, care va fi și din partea partenerilor internaționali, dar și din partea observatorilor naționali. Și sigur că este important ca și după alegeri să fie respectate regulile și cei care sunt aleși să aibă posibilitate de a-și prelua mandatele cât mai repede”, a declarat șeful Delegației UE, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, Peter Michalko a adăugat: „Din păcate, am văzut în alegerile primare din Chișinău că rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către toți ca libere și cinstite, nu au fost respectate, chișinăuienii nu au văzut primarul pe care și l-au ales să-și asume postul și rezultatele alegerilor au fost anulate. Este foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată”, a punctat ambasadorul UE la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: