image
Sursa foto: Getty Images

Franța - Croația, meciul așteptat de o lume întreagă

Finala CM 2018, dintre Franța și Croația, este așteptată cu sufletul la gură de toți fanii fotbalului. Cupa Mondială este pe cale să își afle noua regină - croații visează la o premieră demnă de invidiat, în timp ce "cocoșii galici", prezenți în ultimul act pentru a treia oară în ultimii 20 de ani, își pot trece în cont trofeul pentru a doua oară în istorie.

Mbappe și Griezmann - din tabăra Franței - și Modric și Perisic - din partea Croației - vor fi oamenii pe care vor fi ațintiți toți ochii la finala de pe stadionul Luzhniki, din Moscova.

Selecționerul francez Didier Deschamps este și el față în față cu istoria: ar intra într-un grup select, în cazul în care Franța ar ieși învingătoare duminică. A devenit deja primul antrenor din istoria naţionalei Franţei care îi duce pe "cocoşi" în finala a două competiţii majore (Euro 2016 şi CM 2018), dar lucrurile nu se opresc aici. Dacă Les Bleus vor învinge Croația, Deschamps li s-ar alătura lui Franz Beckenbauer (Germania) și Mario Lobo Zagallo (Brazilia), care au cucerit Cupa Mondială atât ca jucători, cât și ca antrenori.

Mbappe, în fața meciului vieții, la 19 ani

La vârsta de numai 19 ani, Kylian Mbappe este gata să scrie istorie în finala Cupei Mondiale! Meciul cu Croaţia va fi de departe cel mai important din cariera atacantului de la PSG, însă Mbappe este relaxat înaintea marii finale.

Condusă în toate cele 3 meciuri eliminatorii din drumul spre prima finală din istoria ei, Croația a revenit de fiecare dată. Parcursul echipei lui Modric și Rakitic i-a făcut pe francezi să își respecte adversarul din finală.

"Este o echipă solidă și din punct de vedere defensiv. Au și puncte slabe, dar au jucători buni. Este o echipă care joacă, vine în față și care, chiar și atunci când crezi că va pierde sau va ceda, găsește resurse pentru a reveni. Nu este o echipă de neglijat, este o echipă pe care trebuie să o respectăm, dar să o învingem", a spus Kylian Mbappe.

La 19 ani, Mbappe privește cu maturitate spre finala de la Moscova. Atacantul care a înscris până acum 3 goluri la turneul final promite să facă un meci mare și să aducă Franței cel de-al doilea titlu mondial, după cel din 1998.

"Am spus-o întotdeauna, Cupa Mondială este ceva special. Este meciul vieții, trebuie să dau totul, dar nu să fiu stresat. Trebuie să jucăm așa cum știm, dar ca intensitate trebuie să dăm totul.

Îl văd tot ca pe un meci, chiar dacă este meciul vieții mele. Voi fi bucuros să fiu pe teren, să joc, să mă apăr, să atac, să alerg, este o plăcere înainte de toate, apoi sigur... este meciul vieții! Dacă nu îți face plăcere să joci o finală de Mondial, nimic nu îți va face plăcere", a mai spus tânărul star al naționalei Franței și al lui Paris Saint-Germain.

Kylian Mbappe a debutat în naționala Franței anul trecut și a adunat până acum 21 de meciuri, în care a înscris de 7 ori.

Modric, pariul selecționerului Croației

Cu 90 de minute jucate în plus față de francezi, Croația pregătește ultimul asalt în Rusia. Selecționerul croat Zlatko Dalic speră să-i anihileze pe cei mai buni jucători ai Franţei. Griezmann și Mbappe sunt văzuți drept principalele pericole, în timp ce Luka Modric este pariul tehnicianului pentru finala de duminică. Mijlocașul de la Real Madrid își poate trece în cont cel mai râvnit trofeu din fotbal, iar la finalul anului își poate încununa cariera cu altă distincție importantă: Balonul de Aur.

"Nu va fi ușor să ne apărăm în fața contraatacurilor și tranziției rapide a Franței. În special Griezmann și Mbappe sunt foarte rapizi și periculoși", a spus Zlatko Dalic.

"Nimeni nu ar fi mai fericit decât mine, dacă Luka ar câștiga Cupa Mondială și Balonul de Aur. A cucerit tot cu echipa de club, dar vitrina de trofee de la națională este goală", a adăugat antrenorul croat.

În urmă cu 20 de ani, Davor Suker, jucător atunci tot la Real Madrid, s-a clasat pe locul secund în clasamentul pentru Balonul de Aur, după Zinedine Zidane, cel care condusese Franța către primul titlu mondial din istoria ei.

Echipele probabile

Franța (4-2-3-1): Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez - Pogba, Kante - Mbappe, Griezmann, Matuidi - Giroud;

Selecționer: Didier Deschamps;

Croația (4-2-3-1): Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic - Rakitic, Brozovic - Rebic, Modric, Perisic - Mandzukic;

Selecționer: Zlatko Dalic.

Parcursul Franței până în ultimul act

Franța - Australia 2-1

Franța - Peru 1-0

Danemarca - Franța 0-0

Franța - Argentina 4-3

Uruguay - Franța 0-2

Franța - Belgia 1-0

Parcursul Croației până în ultimul act

Croația - Nigeria 2-0

Argentina - Croația 0-3

Islanda - Croația 1-2

Croația - Danemarca 1-1 (3-2 d.l.d.)

Rusia - Croația 2-2 (3-4 d.l.d.)

Croația - Anglia 2-1 (după prelungiri)

Finala CM 2018, dintre Franța și Croația, se joacă duminică, 15 iulie, la ora 18:00.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: