image
Sursa foto: Jurnal.md

Bloomberg: Accesul Marii Britanii la proiecte de 1.700 miliarde de dolari ar putea fi blocat de RM

Purtând pică Marii Britanii pen­tru a nu fi acordat în 2017 vize re­pre­­zentantului său la Organizaţia Mon­­dială a Comerţului şi echipei sale, Republica Mol­­dova decide să blocheze accesul acestei ţări la proiecte publice în va­loa­re de 1.700 mld. dolari, scrie Bloomberg citat de Ziarul Financiar.

Accesul post-Brexit al Marii Britanii la proiecte publice de 1.700 miliarde dolari depinde de bunăvoinţa vecinilor săi europeni. Din păcate, Moldova îi poartă pică Marii Britanii şi a decis să se alăture mai multor ţări în demersul de blocare a reintrării acesteia în Acordul OMC pentru achiziţii publice (GPA), comentează jurnaliștii de la Bloomberg.

Acordul înlesneşte procesul de ofer­tare pentru contracte publice, in­clu­siv pe piaţa americană de 837 mld. dolari.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Corina Cojocaru, reprezentant al Moldovei la OMC, şi echipa acesteia nu au putut intra în Marea Britanie anul trecut când au dorit să discute pe marginea viitoarei lor relaţii cu această ţară după Brexit.

Iar Cojocaru n-a uitat. „Nu am pu­tut obţine o viză şi un paşaport diplo­matic pentru a merge în Londra să ne­gociem cu privire la achiziţiile pu­blice. Nimeni nu ne-a acordat atenţie timp de şase-şapte luni“, a declarat aceasta.

Biroul britanic care procesează ce­re­rile de acordare de vize nu a făcut niciun comentariu. Susţinătorii Brexi­tu­­lui au venit cu o viziune a unui viitor în care Marea Brita­nie obţine noi acor­duri pe pieţe care i-au fost anterior închise din ca­uza apartenenţei sale la UE. În reali­tate însă, toate ţările care au suferit inci­dente de genul celui în ca­re au fost im­plicaţi moldovenii ar pu­tea reacţiona.

Pentru Cojocaru, ceea ce s-a întâmplat o face să se întrebe cum ar putea furnizorii moldoveni care fac oferte pentru proiecte din Marea Britanie concura cu alţii din alte ţări care au intrat mai uşor în Marea Britanie, dacă delegaţia sa nu a putut obţine vize la timp.

Moldovei i s-au alăturat SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina şi Israelul în a exprima temeri că cererea Marii Britanii nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Scopul GPA este de a deschide pieţele de achiziţii publice în faţa competiţiei din afară şi de transparentizare a procesului. Oficialii britanici susţin că ţara lor este un caz special şi ar trebui să fie acceptată pentru că este deja membră.

Deşi toate ţările membre ale GPA vor să-şi păstreze accesul la piaţa britanică de 88 mld dolari, acestea vor totuşi să se folosească de oportunitate pentru a obţine unele concesiii. Acestea vor reanaliza cererea Marii Britanii la următoarea întrunire de pe 27 noiembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: