image
Sursa foto: Digi24

Zaharcenko, „Batman”, „Motorola” – uciși; Își asasinează Rusia pionii separatiști sau este rezultatul unui conflict intern?

Vineri, 31 august, o explozie într-o cafenea a dus la moartea liderului separatist al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Alexander Zaharcenko. O imagine aproape „pavloviană” în istoria post-sovietică a mercenarilor transformați peste noapte în șefii unor teritorii-fantomă de pe agendele revizioniste ale Rusiei. Cum era de așteptat, Ucraina și Rusia au început să se acuze reciproc în legătură cu planificarea asasinatului.

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Aceasta este fără îndoială o provocare", a declarat el reporterilor. „Moartea lui Zaharcenko va agrava cu siguranţă tensiunile în regiune" şi va submina procesul de pace lansat de acordurile de la Minsk din 2015 sub egida Germaniei şi Franţei, a adăugat el.

„Ce s-a întâmplat pune un mare semn de întrebare asupra întregului proces" de pace, a reacţionat vineri noaptea purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a estimat anterior că există „toate motivele să se creadă" că guvernul ucrainean este responsabil pentru acest atentat.

De cealaltă parte a frontului, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) merge pe două ipoteze privind moartea liderului separatist din Donețk, transmite Digi24.

„Am motive să credem că moartea lui Zaharcenko poate fi rezultatul unui conflict intern între rebeli, în primul rândul pentru împărțirea afacerilor capturate în perioada 2014-2018”, a declarat unul dintre șefii SBU, Ihor Huskov.

„Însă nu eliminăm și scenariul eliminării acestei figuri odioase de către serviciile speciale ruse, pentru care, potrivit informațiilor pe care le deținem, devenise o piedică”, a adăugat oficialul, citat de agenția Unian.

De la începutul războiului din estul Ucrianei, mai mulți lideri militari, ajunși la manetele puterii în teritoriile capturate, au împărțit soarta lui Zaharcenko.

În 2015, comandantul trupelor armate din autoproclamata Republică Populară Lugansk, al doilea fief separatist grevat pe frontul din estul Ucrainei, Alexander Bednov, poreclit BATMAN, a fost ucis chiar de către miliția sa, în timp ce încercau să îl aresteze în satul Heorhiyivka. Presa din Ucraina susținea că acesta ar fi fost omorât la ordinul șefului separatiștilor din Lugansk, Igor Plonițki, cu care Bednov ar fi avut unele disensiuni. Jurnaliștii ucraineni vorbeau despre o posibilă „epurare internă” în rândul rebelilor pro-ruși.

Mai 2015: Alexei Mozgovoi, comandantul batalionului Fantoma din Lugansk, a fost asasinat într-o ambuscadă în orașul industrial Alchevsk. Cu câteva luni mai devreme, supraviețuise unei alte încercări de asasinat. Mozgovoi și Plonițki erau într-un conflict deschis.

Decembrie 2015: la puțin timp după nunta lui, comandantul cazacilor din Lugansk, Pavel Dremov, a fost ucis. Mașina lui a explodat într-o uriașă bilă de foc, în timp ce bărbatul gonea pe șoseaua dintre Pervomaysk și Stakhanov ca să ajungă la petrecerea de după nuntă. Dremov și Plonițki erau, de asemenea, într-un conflict deschis.

Octombrie 2016: liderul militar Arseni Pavlov, cunoscut sub numele de MOTOROLA, fost angajat la o spălătorie auto, devenit comandantul batalionului Sparta, a fost ucis împreună cu garda sa de corp în explozia unei bombe plasate în liftul clădirii în care se afla biroul său.

Februarie 2017: Mihail Tolstyk, un lider militar cunoscut sub numele de GUIVI, a fost ucis într-o explozie la sediul său din Doneţk.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: