image
Sursa foto: captură Youtube

Noi imagini de la descinderile SIS, oamenii fiind luați pe sus fără explicații: „Măcar spuneți cine sunteți”

Pe internet au apărut imagini noi de la descinderile efectuate de SIS în această dimineață la filialele liceului Orizont. Din imagini se vede că nimeni nu înțelege ce se întâmplă, iar paznicul instituției de învățământ aleargă din urma ofițerilor în civil, încercând să afle cine sunt.

„Măcar spuneți cine sunteți”, s-a adresat ofițerilor paznicul liceului. În replică, unul dintre ofițerii în civil i-a răspuns: „Eu cred că funcția noastră e mai înaltă decât a dvs aici”. Ulterior, altul dintre ei a prezentat legitimația și a spus: „Poliția”. „Păi răspundeți, așa și spuneți...”, spune paznicul.

Precizăm că, potrivit Amnesty International Moldova, la reținerea cetățenilor turci, inclusiv minori, au fost încălcate mai multe norme. În baza analizei materialelor foto și video din momentul reținerii, care au fost prezentate de către avocații cetățenilor străini reținuți, Amnesty a constatat că la reținerea persoanelor nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile; în procesul reținerii a fost încălcat art. 25 din Constituția RM, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați în timpul reținerii; SIS, sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești.

Mai menționăm că SIS a venit cu unele precizări, precum că „niciuna dintre cele 7 persoane, declarate indezirabile pe teritoriul RM, nu au fost reţinute, dar au fost expulzate din ţară. La fel, este complet falsă informaţia precum că printre cei 7 cetăţeni străini ar fi fost reţinut şi un minor”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: